NEOBIČNA PRTLJAGA

Uhićen u Njemačkoj: Iranac švercao ček na 52 mil. eura

Muškarac koji je prije desetak dana ušao u Njemačku s čekom vrijednim oko 52 milijuna eura bivši je guverner iranske središnje banke, prenio je britanski Daily Mail.

Venezuelanska veza

Naime, prema informacijama koje je objavio njemački nedjeljni list Bild am Sonntaga, čovjek u čijoj je ručnoj prtljazi pri dolasku iz Turske na aerodrom u Düsseldorfu 21. siječnja pronađen ček je Tahmasb Mazaheri, guverner središnje iranske banke u razdoblju od 2007. do 2008. godine .

Njemačka carina objavila je da je ček na 300 milijuna venezuelanskih bolivara, koji je izdala središnja banka Venezuele, pronađen kod neidentificiranog 59-godišnjaka, no nije dala više informacija. Policija i carinske vlasti navodno istražuju moguće pranje novca.

O Tahmasbu Mazaheriju nije se čulo posljednje četiri godine otkad ga je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad otpustio s čela središnje banke nakon godinu dana u uredu. Osim kao guverner, taj je ekonomist i političar od 1991. do 1994. bio glavni tajnik središnje banke, a radio je i u iranskom ministarstvu financija i gospodarstva.

Rušio dolar

Nakon dolaska na čelo središnje banke 2006. zatražio je uvođenje islamske zabrane kamate i izazvao svjetsku senzaciju traženjem zabrane izvoza u američkim dolarima te mijenjanjem dolara iz državnih rezervi u druge valute. Mazaheri je nakon objave o pronalasku čeka u njemačkim medijima izjavio kako je ček bio za venezuelansku vladu koja bi trebala financirati gradnju 10.000 domova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:27