RELIGIJSKO NASILJE U EGIPTU

Islamisti čiste Sinaj od koptskih kršćana

Sinaj je zasad prvi dio Egipta u kojemu se provodi “religijsko čišćenje” protiv autohtonih kršćana, Kopta, koji su tu dva milenija, otprije dolaska muslimana.

Sinajski Kopti, koliko smo znali, nisu bili žrtve povremenih pogroma, poput njihovih suvjernika u Kairu, Aleksandriji i Delti - ali stanje se počelo mijenjati s “arapskim proljećem”, a stubokom se promijenilo otkako je u Egiptu na vlasti predsjednik Mohammed Morsi, eksponent Muslimanske braće.

Spaljene crkve

Na udaru su se prvi našli gradovi Rafah (na granici egipatskog Sinaja i palestinskog pojasa Gaze) i El-Arish (na sredozemnoj obali, poznat u nas svojedobno i po tome što je bio baza jugoslavenskih vojnika kao dijela Mirovnih snaga UN na Sinaju). U početku rujna na zgradama Koptâ osvanuli su grafiti koji su ih pozivali da se isele u roku od 48 sati, inače će im kuće letjeti u zrak, s njima unutra. Gabriel Habib, župnik Crkve djevice Marije i Gabrijela arkanđela u El-Arishu, najavio je listu Al-Masri Al-Youm (Egipat danas) da se oni neće iseliti i da su spremni na mučeništvo. U egipatskom dijelu Rafaha je, međutim, spaljena crkva Sv. Jurja, uništeni su dućani nekih Kopta, pa su se Kopti ipak iselili. “Nije ostao ni jedan jedini”, tvrdi učitelj Ehab Levis, a prenosi list Al-Yom al-Sabe (Sedmi dan).

Nisu posrijedi susjedi muslimani, s kojima su živjeli u miru, nego “fundamentalističke bande”, koje su nedavno pobile i egipatske graničare na granici s Izraelom. Novine to konstatiraju i izvješćuju, ali egipatske vlasti ne poduzimaju ništa efikasno, što razbojnici lako mogu tumačiti kao odobravanje šutnjom.

Gorka karikatura

Egypt Independent prenosi gorku karikaturu Mohammeda Anwara “Nakon nasilne selidbe Koptâ sa Sinaja”, gdje na prvom crtežu vidimo vojnika, felaha i hodžu koji se vesele: “Oslobodili smo Sinaj od Izraela”, a na drugoj vahabita i mudžahida koji trijumfiraju: “Oslobodili smo Sinaj od Egipćana”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:39