POBUNILA SE PROTIV SKANDALOZNE KAMPANJE

Junakinja s Tahrira završila u zatvoru: Uhićena jer je uništila plakat koji muslimane zove divljacima

 AP Photo/Maya Alleruzzo

NEW YORK - Egipatsko-američka novinarka i blogerica Mona Eltahawy privedena je u policijsku postaju u New Yorku u utorak navečer, nakon što je sprejom poprskala antimuslimanske plakate koje su konzervativne udruge postavile na postajama podzemne željeznice u tom gradu i zbog kojih već nekoliko dana traju oštre rasprave u SAD-u.

Teške osude

Eltahawy se pojavila u podzemnoj željeznici i počela prskati po plakatu na kojemu piše: “U svakom ratu između civiliziranog čovjeka i divljaka podržite civiliziranog čovjeka. Podržite Izrael. Porazite džihad”. Iza ovih plakata koji su izazvali ogorčenje muslimanske zajednice u SAD-u, ali i osudu nekih uglednih američkih Židova, stoji konzervativna blogerica Pamella Geller i njezina udruga Inicijativa za obranu američke slobode (AFDI) koju su neke udruge za ljudska prava opisale kao antiislamsku organizaciju.

Gradske transportne vlasti u New Yorku željele su spriječiti pojavljivanje plakata na postajama newyorškog metroa, ali nakon sudske odluke da bi njihova zabrana predstavljala ugrozu Prvog amandmana i zajamčene slobode izražavanja političkih stajališta morale su ih dopustiti na zidovima svoji postaja.

Iskustvo San Francisca

AFDI je iste plakate već imao u San Franciscu (gdje su gradske vlasti platile plakate koji se su bili zalijepljeni do antiislamskih i na kojima je pisalo da se distanciraju od poruka na njima), te ih planirao u Washingtonu, što je naposljetku odgođeno zbog “sigurnosnih razloga”.

Međutim, Eltahawy je svoje neslaganje s plakatima odlučila izraziti sprejom u boji, a nakon što je počela prskati po njemu, prišla joj je žena poslije identificirana kao Pamela Hall, pristaša AFDI-ja, i počela se prepirati s njom. Cijelu scenu zabilježile su novinarske kamere.

“Mona, misliš li da imaš pravo raditi ovo?” pitala je Hall Elthaway.

“Da, imam. Ovo je sloboda izražavanja, baš kao što je ovaj plakat sloboda izražavanja”, odgovorila je egipatsko-američka novinarka i nastavila prskati. Nakon toga Hall je stala između nje i plakata, a novinarka joj je rekla da se makne.

“Bravo, brani rasizam. Stani svojim tijelom između mene i rasizma”, dobacila je Elthaway, ali nije prestala prskati sprejem, pri čemu je zahvatila i Hall koja je vikala da je plakat odobren i da ga ne smije uništavati.

Naposlijetku je došla policija i stavila lisične na Elthaway, koja je, dok ju je policija odvodila, uzviknula:

“Evo što ti se događa kad mirno prosvjeduješ u SAD-u”. Inače, Eltahawy je pisala za više inozemnih medija, a tijekom Arapskog proljeća i nemira u Kairu, odakle je izvještavala, napala ju je interventna policija i slomila joj obje ruke.

‘Izazivala je nered’

Novinarka je odvedena u policijsku postaju, te optužena zbog “izazivanja nereda” i “pisanja grafita”, nakon čega je puštena na slobodu. Kasnije je na Twitteru objavila kako se ne kaje i da je “ponosna što je poprskala to sranje od plakata”.

“Ruke su nam svezane”, tako je glasnogovornik podzemne željeznice u New Yorku opisao razloge zbog kojih su njegovi nadležni morali dopustiti postavljanje plakata na ukupno 10 postaja - među kojima su i one najveće, Grand Central i Times Square.

Nova kontroverza

Kontroverzni plakati, koji očito izjednačavaju muslimane s “divljacima”, dolaze u najnezgodnije vrijeme - dok još traju nemiri u islamskom svijetu zbog američkog filma “Nevinost muslimana” u kojemu se vrijeđa prorok Muhamed. Plakati koje je financirala antimuslimanska udruga izazvali se sveopću osudu u SAD-u pa ih je kritizirala i konzervativna TV postaja Fox, koja je međutim dosad bila blagonaklona prema Geller i njezinim kontroverznim istupima. Plakate je osudila i rabin Rachel Kahn-Troster iz američke udruge Rabini za ljudska prava, te ih je ocijenila kao “duboko pogrešne i uznemirujuće”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 19:09