IZNUĐENA ISTRAGA

Mladića skrivali i ljudi iz srpskog političkog vrha

 AP

Srpsko tužiteljstvo za ratne zločine pokrenulo je postupak protiv pomagača i jataka haaških optuženika Ratka Mladića i Stojana Župljanina. Kako je rekao zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić, riječ je o desetak osoba, a među njima su i dva bivša visoka politička dužnosnika. Prema Vladimiru Vukčeviću glavnom tužitelju za ratne zločine riječ je o nekadašnjem načelniku Generalštaba VJ generalu Nebojši Pavkoviću, a drugi je prema navodima nekih srbijanskih medija Aca Tomić visoki dužnosnik vojnoobavještajne agencije.

Vekarić je u razgovoru za RTS kazao da će javnosti biti posve jasno tko je i na koji način stajao iza određenih radnji koje su pomagale haaškim bjeguncima u skrivanju.

Pritisak iz Haaga

I glavni haaški tužitelj Serge Brammertz nedavno je u Beogradu tražio od vlasti brže procesuiranje onih koji su pomagali u skrivanju srebreničkog krvnika Ratka Mladića. U svom nedavnom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a Brammertz je rekao da je zabrinut količinom informacija o ljudima koji su pomagali Mladiću u bijegu kojima raspolaže Srbija.

Pomoć nakon Miloševića

Inače, Mladić se od 2002 godine skrivao i u kasarnama VJ ,a promijenio je čak 11 stanova po Beogradu. Mladića su u akciji srpskih specijalnih policijskih snaga uhićen 26. svibnja 2011. u selu Lazarevo kod Zrenjanina, u kući svog rođaka, a tako dugo se nije mogao skrivati bez pomoći iz samog vrha državnih, vojnih i obavještajnih službi Srbije ne samo nekadašnje Miloševićeve vlasti nego i neki koji su bili u kasnijim vladama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:48