PREDSJEDNIČKI IZBORI

Kandidat Muslimanskog bratstva: Egipat će biti islamski, kopti će morati plaćati harač ili se iseliti

Egipatski kršćani, kopti, “moraju znati da osvajanje stiže, da će Egipat biti islamski, a oni će morati plaćati džiziju ili se iseliti” - zaprijetio je Muhammad Morsi, kandidat Muslimanskog bratstva na predsjedničkim izborima, kako je objavio popularni egipatski website El Bashayer.

Morsi ima velikih šansi pobijediti na izborima. Pitanje je li njegova veoma neugodna prijetnja samo propaganda uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, je li to osveta što su ustrašeni kopti glasali pretežno za njegova protukandidata Ahmeda Shafiqa, bivšega Mubarakova premijera, ili je Morsi zaista toliko netolerantan da želi učiniti ono što nije na um palo npr. Saladinu u davnome srednjovjekovlju.

Naknada za zaštitu

Morsi, očito, smatra da muslimansko osvajanje Egipta nije dovršeno dok se kopti ne obrate na islam, ili ne isele, ili - u najmanju ruku - plaćaju džiziju, porez koji bi po Muhammedu pripadnici “narodâ Knjige” (židovi i kršćani, o čiju je objavu Muhammed oslonio svoju) morali plaćati muslimanima za zaštitu.

Građani drugog reda

Džizija je u nas bila poznata i kao harač. Ona podrazumijeva da kopti ne bi imali pravo nošenja oružja, a time ni vojne ni policijske službe, što bi ih u pogledu sigurnosti još više utjeralo u poziciju građana drugog reda.

Kopti su ostatak Egipćana, čije ime i danas nose. Ima ih, kažu oni, oko 18 milijuna u Egiptu, dok je Mubarakova vlast priznavala da ih je “samo” 12 milijuna. Nerijetko su žrtve terorističkih atentata te brojnih pritisaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:39