RIZIK RASTE

Voda kao oružje: Zalihe pitke vode neće biti dovoljne da bi zadovoljile globalnu potražnju do 2040!

U izvješću Ureda ravnatelja Nacionalne obavještajne službe navodi se da će se područja poput južne Azije, Bliskog istoka i sjeverne Afrike suočiti s velikim izazovima kada je riječ o opskrbi vodom koji bi mogli ugroziti proizvodnju hrane i energije

WASHINGTON - Zalihe pitke vode vjerojatno neće biti dovoljne da bi zadovoljile globalnu potražnju do 2040., što će povećati političku nestabilnost, usporiti gospodarski rast i ugroziti svjetska tržišta hrane , po američkom obavještajnom izvješću objavljenom u četvrtak.

U izvješću Ureda ravnatelja Nacionalne obavještajne službe navodi se da će se područja poput južne Azije, Bliskog istoka i sjeverne Afrike suočiti s velikim izazovima kada je riječ o opskrbi vodom koji bi mogli ugroziti proizvodnju hrane i energije.

Izvješće ne očekuje rat zbog vode u idućih deset godina, no rizik sukoba povećat će se s rastom potražnje za vodom u svijetu koja će vjerojatno premašiti sadašnje održive zalihe za 40 posto do 2030.

"Nakon deset godina uočili smo da rizik raste", rekao je jedan visoki američki obavještajni dužnosnik. "Ovisi o tome što pojedine države čine i koje akcije poduzimaju upravo sada kako bi riješile pitanja upravljanja vodom između država", dodao je. Voda će također postati sredstvo pritiska između država.

"Korištenje vode kao oružja ili za promicanje terorističkih ciljeva također će postati vjerojatnije", kaže se u izvješću i upozorava da je ranjiva infrastruktura za vodoopskrbu primamljiv cilj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:06