NEUGODNO OTKRIĆE

Njemačka u svom proračunu nije uspjela provesti obećane uštede

Iako njemačka kancelarka Angela Merkel uporno upozorava sve države EU da moraju strogo štedjeti, upravo vlada kojom ona upravlja nije uspjela provesti ni polovicu dosadašnjih planova uštede, objavili su njemački mediji.

Spiegel je otkrio da je od ukupnih planova uštede za 2011. vlada u Berlinu uspjela u manje od polovice, dakle samo 42 posto sredstava planiranih za uštedu doista nije potrošila. Institut za ekonomska istraživanja iz Kölna tako je izračunao da je od predviđenih 11,2 milijarde eura ušteđeno oko 4,7 milijardi.

Probijena ograničenja

Njemačkoj koalicijskoj vladi koju čine demokršćani i liberali ne ide bolje u ovladavanju proračunom ni ove godine - projekcija ušteda iznosi čak 19,1 milijardu eura, ali konkretne mjere ušteda koje su dosad dogovorene pokrivaju samo trećinu tog iznosa. Kako piše Spiegel, ta otkrića posebno su neugodna za vladu kancelarke Angele Merkel jer dolaze nakon što se 25 članica EU obvezalo na veću fiskalnu disciplinu u vođenju države.

Bez deficita do 2020.

Fiskalni pakt koji bi ih na to trebao natjerati, rađen je upravo po uzoru na njemačke propise o uravnoteženoj proračunskoj potrošnji. Prema zakonskim propisima koji od vlasti zahtijevaju uštede, Njemačka bi do 2020. godine trebala eliminiriti proračunski deficit. Od te godine, saveznim njemačkim državama bit će potpuno zabranjeno zaduživanje na financijskom tržištu, a njemačka savezna vlada moći će se godišnje zadužiti samo u iznosu od 0,35 posto BDP-a, što iznosi oko devet milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:49