MITO U SRBIJI

CJENIK POSLOVA Od 7.000 eura za posao profesora, do 100.000 eura za mjesto u državnoj upravi

 Arhiva

Blic je objavio priču o radnim mjestima u državnim službama i iznosima za koje ih je moguće kupiti. Pa tako srpski list navodi da se cijena za posao medicinske sestre kreće oko 2.000 eura, za posao profesora u osnovnoj ili srednjoj školi potrebno je izdvojiti 7.000 eura, dok se za mjesto u državnoj upravi treba izdvojiti i do 10.000 eura.

Kako tvrde izvori Blica , za mjesto službenika u ministarstvu unutrašnjih poslova cijena je od 3 do 5 tisuća eura, dok se u zdravstvu iznos penje i do 12.000 za mjesto ljekarnika ili liječnika u najskupljim kliničkim centrima.

Odvjetnik Božo Prelević za Blic je kazao da obično radno mjesto u državnoj upravi košta oko 10.000 eura, ali da su, prema njegovim saznanjima, neka kupovana i za 100.000 eura.

- Jedan građanin nam se žalio da su od njega tražili 5.000 eura za mjesto nastavnika u srednjoj školi u Leskovcu. Imali smo također žalbu Piroćanca od kojeg su tražili 3.000 eura za posao u lokalnoj pošti - objašnjava Vladimir Radomirović, glavni i odgovorni urednik portala “Pištaljka”, gdje su se javljali građani Srbije od kojih su tražili novac za zaposlenje.

Postavlja se pitanje kojim kanalima se uzima novac i postoje li posrednici.

- To nije moguće utvrditi. Cijena se u školskom sustavu u prosjeku kreće oko 7.000 eura, varira u zavisnosti od bogatstva sredine, a tko s kim to dijeli, ni mi ne možemo dokučiti - objasnio je za “Blic” Miodrag Sokić, predsjednik Foruma beogradskih gimnazija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:15