ATENA POSLALA POPIS

CIPRAS UDOVOLJIO EUROPI ‘Stisnut ćemo tajkune da plate porez i dobiti 2,5 milijardi eura’

Danas je novi ‘dan D’ za Grčku - ako se njene mjere pokažu dobre, odobrit će joj program pomoći
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives at the parliament for a speech to his parliamentary group in Athens on February 17, 2015. Greece is forging ahead with reform measures which break its bailout obligations, with PM Alexis Tsipras saying that parliament would vote on a series of social reform bills at the end of the week. The vote is scheduled to take place on February 20, the same day as a deadline imposed by Brussels on Athens to request an extension of the bailout, following a disastrous eurozone meeting on February 16. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
 ARIS MESSINIS

Prema odluci eurogrupe sa sastanka ministara financija krajem prošlog tjedna, u ponedjeljak u ponoć bio je zadnji rok do kojega je grčka vlada morala Europskoj komisiji, Europskoj investicijskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu poslati popis mjera koje namjerava poduzeti kao uvjet za nastavak programa pomoći.

Ako te tri institucije - koje su zapravo stara “trojka”, ali se zbog problema koje grčka vlada ima s tim nazivom više tako formalno ne zovu - budu zadovoljne grčkim prijedlozima, onda će danas i formalno usvojiti odluku o produljenju postojećeg programa.

Utorak je tako novi dan D za Grčku jer je ostatak tjedna potreban kako bi u nekim državama eurozone nacionalni parlamenti mogli dati pristanak na tu odluku.

Stalni kontakti

Do poslijepodneva u ponedjeljak u sjedištu Europske komisije nisu mogli potvrditi da su od grčke vlade službeno dobili bilo kakav papir.

- Nećemo puno spekulirati o papirologiji, ali kontakti su stalni - rekla je Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije.

Iz Komisije su poručili da Atena zapravo formalno ima rok do ponoći i da grčka vlada, kako su upoznati, užurbano radi na sastavljanju tog popisa u zadanom roku. Nisu htjeli ući u rasprave o tome što bi se moglo dogoditi u slučaju da institucije, odnosno “trojka”, ne prihvate grčke mjere.

Inzistira na obećanju

Prema neslužbenim izvorima, Grčka je među mjerama navela povećanje prihoda od ubiranja većeg poreza od najbogatijih i jačanje borbe protiv krijumčarenja.

Najtiražniji njemački tabloid Bild, pozivajući se na izvore bliske grčkoj vladi, objavio je kako se ona nada da će od tajkuna moći naplatiti oko 2,5 milijardi eura. Približno isti iznos priskrbio bi se naplaćivanjem neplaćenih poreza koje tvrtke i građani duguju državi.

Ono što se zasad čini problematičnim jest mogućnost da grčka vlada i dalje inzistira na obećanju da će povećati minimalnu plaću i zaštititi postojeće mirovine.

To neće lako proći kod onih država, poput baltičkih zemalja i Slovačke, gdje su minimalne plaće niže nego u Grčkoj, a koje moraju pristati na odobrenje nastavka programa za Grčku.

Grčki ministar financija Janis Varoufakis na takve je izjave odgovorio kako su cijene u Grčkoj više nego u tim državama i zato bi minimalna plaća trebala biti veća.

Reformski proces

Grčka vlada očito pokušava zadržati barem nešto malo od obećanja koja je dala tijekom izborne kampanje, iako je zapravo pristala na sve uvjete koje su tražili kreditori, a to je da ostane privržena ispunjavanju uvjeta iz sadašnjeg programa jer će novac biti isplaćen samo kad se potvrdi uspješnost ovih mjera.

Grčka mora pokazati, kako su poručili izjavom sa sastanka ministri financija eurogrupe, “snažnu privrženost širem i dubljem reformskom procesu koji ima za cilj trajno poboljšati rast i izglede za zapošljavanje, osigurati stabilnost i otpornost financijskog sektora te povećati socijalnu pravdu”.

Zadovoljstvo kreditora

Danas će se znati jesu li glavni kreditori Grčke zadovoljni popisom mjera koje je sastavila vlada te zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:49