OPET PANIKA

Čile pogodio novi potres jačine 6,1 po Richteru

Picture of a lorries destroyed by parts of a building damaged by a quake and its aftershocks, in Iquique 1,950 km north of Santiago on April 3, 2014. Chileans desperate for supplies stood in long lines outside shops on Thursday after strong aftershocks from a deadly 8.2-magnitude earthquake forced them to spend another night out in the cold. After six people were killed in late Tuesday's earthquake, northern Chile was rocked by a powerful 7.6-magnitude aftershock Wednesday night, forcing thousands of people to evacuate their homes once more. AFP PHOTO/ALDO SOLIMANO
 Aldo Solimano

IQUIQUE - Potres magnitude 6,1 pogodio je u noći na petak sjever Čilea, ali nakon njega nije izdano upozorenje na tsunami, objavio je čileanski seizmološki centar.

Nacionalni ured za hitna stanja priopćio je da u tom potresu, koji se dogodio 62 kilometra jugozapadno od Iquiquea, na dubini od 40 kilometara, nije bilo žrtava.

Novi potres uslijedio je nakon onog u utorak magnitude 8,2 u kojem je poginulo šest ljudi, uništeno je 2.600 kuća, te je došlo do tsunamija s valovima preko dva metra.

Nakon njega, potres u srijedu bio je najsnažniji u nizu potresa koji su uslijedili, s magnitudom 7,6. Svi su se potresi dogodili na istom području.

Čile se nalazi u jednom od najtrusnijih područja svijeta. Godine 1960. zemlju je pogodio potres magnitude 9,5 po Richteru, najsnažniji u modernoj povijesti. Prije četiri godine u potresu magnitude 8,8 i pratećem tsunamiju stradalo je 526 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:31