SMRT U OBLACIMA

Cijela flota američkih lovaca F-22 je prizemljena jer doslovno GUŠI pilote!

Najmanje su se petorica tehničara potužila na bolest nakon što su radili na F-22, i to samo u periodu od rujna do prosinca prošle godine
 U. S. Air Force / Wikimedia Commons

ZAGREB - Otprije je poznato da Lockheed Martin F-22 Raptor, lovački zrakoplov pete generacije, pati od misterioznih problema od kojih se piloti mogu ugušiti u letu. No zaplet postaje još zanimljiviji jer su se počeli gušiti i tehničari koji na zemlji rade na njegovim popravcima, piše Defense Tech.

Zapovjednik američkog zračnog ratnog zapovjedništva (Air Combat Command) pukovnik Tadd Sholtis izjavio je za Air Force Times koji se u ponedjeljak našao na kioscima da su se najmanje petorica tehničara potužila na bolest nakon što su radili na F-22, i to samo u periodu od rujna do prosinca prošle godine.

Zato se sada sumnja da osnovni problem ove letjelice, na čiji razvoj i proizvodnju je potrošeno 67 milijardi dolara (neznatno manje od čitavog hrvatskog BDP-a!), nije sustav napajanja kisikom, već da se možda radi o nekoj kontaminirajućoj supstanci koja utječe i na pilote i na timove na zemlji.

Posebna komisija američkog Air Forcea već je provela sedam mjeseci skupih istraživanja pokušavajući otkriti što je uzrok hipoksije kod pilota. Zaključili su da bi se možda moglo raditi o tome da sustav napajanja kisikom pilotima ne daje dovoljno zraka na većim visinama i tijekom manevara pri ekstremnim G-silama. Ili da bi možda zrak u sustavu mogao biti kontaminiran.

Dok se ne otkrije o čemu je riječ, ove će vrlo skupe letjelice najnovije generacije, koje su vojni znalci pozdravili kao "najizvrsnije lovce ikad proizvedene", ostati prizemljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 07:29