FILMSKA OPERACIJA

CIA-in čovjek u srcu al-Qa’ide: Htio je umrijeti kao mučenik, ali su ga Saudijci preobratili

 AP Photo

ZAGREB - Bombaš samoubojica iz Jemena, koji je za al-Qa’idu prošlog mjeseca trebao unijeti “bombu u gaćama” u zrakoplov za Ameriku, bio je dvostruki agent i CIA-ina krtica!

Njegov identitet nije poznat, ali je dan nakon što su procurile informacije o tajnoj operaciji koja je spriječila navodni napad al Qa’ide, poznato da je sve bila velika američke i saudijske tajne službe. “Bombaš” je zapravo bio agent tajne službe Saudijske Arabije, koja već nekoliko godina blisko surađuje s CIA-om. Djelovao je u Jemenu, s punim znanjem CIA-e, ali ne i pod njihovom izravnom kontrolom.

Tajni agent uvukao se u mrežu al-Qa’ide u Jemenu i nakon što je proveo tjedne u centru jednog od najopasnijih ogranaka te terorističke organizacije ponudio se da će biti bombaš-samoubojica. Dobio je precizne upute kako srušiti zrakoplov za Ameriku te inovativnu bombu, koju je dizajnirao najveći stručnjak za eksplozive Ibrahim Hasan al-Asiri.

Predaja u Dubaiju

Umjesto da se ukrca u zrakoplov s “bombom u gaćama”, dvostruki agent otišao je iz Jemena, putovao do Ujedinjenih Arapskih Emirata i bombu predao CIA-i i saudijskim tajnim službama. Ali, uz bombu je agent-krtica donio i važne informacije o vođama jemenskog ogranka al-Qa’ide, lokacijama, metodama i planovima.

Odmah kako su se američki tajni agenti dočepali informacija, CIA je napala al-Qa’idu u Jemenu. Ubijen je Fahd Mohammed Ahmed al-Quso, jedan od napadača na američki razarač USS Cole u Jemenu 2000. godine. Bomba je na kraju došla u ruke FBI-u, te se sada rade detaljne analize u njihovom laboratoriju u Quanticu u Virginiji.

Saudijska veza

Agent-krtica i članovi njegove obitelji su na sigurnom u Saudijskoj Arabiji.

CIA i druge tajne službe tjednima su držale u tajnosti plan kako bi zaštitili agenta i njegovu obitelj. U američkim medijima bilo je napisa da je Obamina administracija zahtijevala da se ne objave detalji o operaciji kada je već sve bilo gotovo, ali sada to CIA demantira. Tvrde da je razlog šutnje bio samo da se zaštiti njihov tajni agent.

Prvi korak u planiranju ove operacije napravili su Saudijci, a ne Amerikanci. Oni su našli čovjeka koji je, navodno, bio blizak islamskim militantima te ga preobratili.

To je dio programa koji Saudijska Arabija već duže vrijeme provodi, a cilj je preobratiti radikalne islamiste.

Bomba iz Jemena, koju je nosio dvostruki agent u operaciji koja je za al-Qa’idu neslavno završila, trebala je biti postavljena u posebno dizajnirano donje rublje. Teško je da bi se taj uređaj lako mogao otkriti u zračnoj luci, čak i da se izvrši ručni pregled putnika. Ova se bomba u mnogočemu razlikuje i od bombe iz 2009. godine, jer se mogla detonirati na dva načina, u slučaju da jedan propadne.

Dvostruki upaljač

Jedno je sigurno: riječ je o vrlo sofisticiranom eksplozivu koji bi sigurno srušio zrakoplov. Odmah su upozorene strane vlade i zračne luke da al-Qa’ida i dalje ima planove za napad na SAD i da se sigurnosne mjere moraju poštivati, čak i pojačati.

Posljednjih osam mjeseci CIA i druge obavještajne agencije pozorno prate situaciju u Jemenu i arapskom poluotoku, jer se sumnjalo da al-Qa’ida planira napad na SAD. To je i bio razlog što je i u Americi bilo pojačano osiguranje u zračnim lukama. Politički kaos u Jemenu osigurao je al-Qa’idi kontrolu u većem dijelu zemlje i sigurnu bazu u kojoj su jedina prijetnja CIA-ine bespilotne letjelice.

Zabrinutost u Americi nije nimalo manja, ni nakon ove špijunske operacije. Nitko ne zna je li paralelno pripremana još neka akcija od strane jemenskog ogranka al-Qa’ide i što se može dogoditi sljedećih dana. Sumnja se da je i dvostruki agent nešto u tom smislu govorio i da al-Qa’ida već ima spremne planove za nove napade.

Iz brojnih kampova ionako izlaze novi i novi operativci. A ciljevi se znaju, Europa i Amerika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:46