OTISNULI PET MILIJUNA PRIMJERAKA

Charlie Hebdo od danas na kioscima u Zagrebu

Na naslovnici Muhamed sa suzama u očima drži natpis ‘Ja sam Charlie’. Sve je oprošteno, piše u nadnaslovu
 AFP

Tri milijuna primjeraka novog broja satiričkog tjednika Charlie Hebdo planula su u samo pola sata, pa je list odlučio dotiskati još dva milijuna. U Parizu su se formirali redovi pred nekim kioscima prije otvaranja jer mnogi nakon prošlotjednog masakra u redakciji žele izraziti podršku listu koji je inače izlazio u tiraži od 60.000 primjeraka tjedno.

Novi broj Charlie Hebdoa danas bi se trebao pojaviti i u Hrvatskoj. U Francuskoj medijateci u Zagrebu, na križanju Preradovićeve i Tesline, rekli su nam da očekuju da će dobiti novi broj časopisa, ali ne znaju u koliko primjeraka. List se prodavao i na kioscima sa stranim tiskom u Hrvatskoj. U Tisku su nam rekli da su naručili 3000 primjeraka, ali da ne znaju koliko će dobiti.

Primjerci i na arapskom

Charlie Hebdo nije se puno prodavao u inozemstvu: britanski Guardian piše kako bi ga se obično prodalo 30 primjeraka po broju u Velikoj Britaniji, iako samo u Londonu živi između 300 i 400 Francuza. Međutim, sada ga traže svi i mnogi diljem svijeta pokušavaju osigurati svoj primjerak.

Na naslovnoj stranici Charlie Hebdo ponovo je objavio karikaturu proroka Muhameda, što je prvotno izazvalo bijes ekstremista jer islam ne dozvoljava slikovno prikazivanje proroka. Na naslovnici je Muhamed sa suzom u očima i natpisom “Ja sam Charlie”. Sve je oprošteno, piše u nadnaslovu, ispisanom na zelenoj pozadini. Istu naslovnicu prenijeli su brojni zapadni listovi, Washington Post, Guardian, Frankfurter Allgemeine Zeitung i drugi.

Prvi broj satiričkog tjednika nakon napada objavljen je na šest jezika, među ostalim na turskom i arapskom. Planirana je distribucija u 25 zemalja. Turski opozicijski list Cumuriyet objavio je jučer četiri stranice iz novog broja Charlia Hebdoa prevedene na turski. Među njima je i naslovnica, ali se nalazi u unutarnjem dijelu novina.

Ekstremizam i tenzije

Objavljivanje prorokove karikature osudilo je kairsko sveučilište Al Azhar, jedna od najuglednijih institucija u islamskom svijetu. Svjetski savez ulema, odnosno islamskog svećenstva, poručio je da nije razumno ni mudro objaviti crteže i filome koji vrijeđaju proroka ili napadaju islam.

“Ako se slažemo da su napadači manjina koja ne predstavlja ni islam, ni muslimane, zašto se na to odgovara djelovanjem koje nije upereno protiv njih nego protiv proroka kojeg poštuje milijardu i pol muslimana?”, poručio je islamski savez u priopćenju.

Po njihovu mišljenju, nove karikature samo će dodatno potaknuti mržnju, ekstremizam i tenzije.

Sloboda govora

Francuske muslimanske organizacije pozvale su na mir i poštivanje slobode govora.

U Francuskoj je istodobno uhićen kontroverzni satiričar Dieudonne zbog “veličanja terorizma” jer je izjavio da se osjeća kao “Charlie Coulibaly”. Coulibaly je džihadist koji je ubio četvoricu židova u trgovini s košer hranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:30