ODOBREN PLAN

Češka vlada ograničava ovlasti šefa države

 AFP

Češka vlada odobrila je u srijedu plan za ograničenje predsjedničkih ovlasti koje je sadašnji obnašatelj te dužnosti Miloš Zeman ocijenio "apsurdnim".

Prijedlogom promjene ustava smanjio bi se utjecaj predsjednika na vanjsku politiku i odluke središnje banke.

Takvu izmjenu ustava moraju odobriti tri petine zastupnika oba parlamentarna doma što znači da će trostranačkoj koaliciji lijevog centra trebati glasovi nekih oporbenih zastupnika.

Predsjednik Zeman i premijer Bohuslav Sobotka sukobili su u pristupu prema nekim pitanjima. Zeman se protivi sankcijama Rusiji, a prošli je mjesec kanio prisustvovati vojnoj paradi u Moskvi o godišnjici završetka Drugog svjetskog rata koju je, zbog ruskog uplitanja u sukob u Ukrajini bojkotirala većina zapadnih čelnika.

Sobotka tvrdi da ustavne promjene nemaju veze s razmimoilaženjima, već s parlamentarnim modelom demokracije.

Prethodne predsjednike Češke Republike birao je parlament, a Zeman je prvi izravno izabran i kaže da sada treba uravnotežiti podjelu ovlasti.

Sobotka danas vodi stranku kojom je predsjedao Zeman koji ju je napustio nakon neuspjele predsjedničke kandidature 2003.

Planirani amandman oduzeo bi predsjednicima pravo pregovaranja o međunarodnim sporazumima. Pooštrio bi propise za imenovanje nove vlade i dao gornjem domu pravo da uloži veto na kandidate za upravni odbor središnje banke koje predloži predsjednika koji danas jedini ima pravo imenovati ih.

Zeman je često kritizirao politiku slabljenja češke krune radi izbjegavanja deflacije koju provodi sadašnji guverner Miroslav Singer kojemu mandat istječe 2016. Također želi da guverner ubrza prihvaćanje eura kao nacionalne valute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:39