OMETAJU IM IZVOZ

Češka protiv strožih sankcija Rusiji

 AFP

PRAG - Češka ulaže prigovore na postroženje sankcija Europske unije Rusiji, optuženoj za izravnu vojnu intervenciju protiv Ukrajine, objavio je u srijedu premijer Bohuslav Sobotka.

"Želimo postići promjenu uvjeta u kojima se primjenjuju sankcije kako bi što manje ometale izvoz češke mehaničke opreme u Rusiju", rekao je Sobotka nakon sastanka vlade.

"Naši pregovarači u Bruxelleu su dobili te upute za pregovore o finalizaciji sankcija, koji će se održati u četvrtak i petak u Bruxellesu", rekao je na konferenciji za novinare.

Premijer je precizirao da se prigovori Praga odnose na imovinu za civilnu i potencijalno vojnu upotrebu, precizirao je premijer.

Češki ministar za industriju i trgovinu Jan Mladek je rekao u srijedu da je češki izvoz predmeta dvostruke namjene u Rusiju dosegnuo 1,7 milijardu kruna (61 milijun eura) od početka godine.

Češka vlada se ne želi udaljiti od glavnog smjera politike EU-a, rekao je Sobotka.

"Pregovori o konačnom obliku sankcija će se voditi uz poštivanje jedinstvenog pristupa Europske unije", naglasio je.

Europska komisija je u srijedu predstavila zemljama članicama EU svoje prijedloge postroženja sankcija Rusiji.

Glasnovornica Komisije Pia Ahrenkilde-Hansen je rekla da se radi o sankcijama usmjerenim na sektore na koje se odnosio prvi niz mjera koje je EU poduzela krajem srpnja.

EU je odlučila Rusiji ograničiti pristup tržištima europskog kapitala, odredila embargo na prodaju oružja, predmeta za civilnu i vojnu upotrebu, ograničila prodaju osjetljivih tehnologija i opreme za naftni sektor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:11