SLOVENSKOJ VLADI PRIJETI PAD

Cerar na udaru jer se protivio deportaciji Sirijca u Hrvatsku

Miro Cerar
 Profimedia, Abaca

Slučaj izbjeglice mogao bi srušiti slovensku vladu, glasio je naslov na jučer objavljenom tekstu na EUobserveru, koji se bavi krizom kod susjeda zbog sudbine jednog čovjeka, Sirijca Ahmada Shamieha (46).

U Sloveniji je završio početkom 2016., naučio jezik, integrirao se, a sad mu prijeti deportacija u Hrvatsku zbog Dublinske uredbe koja propisuje da se zahtjevom za azil treba baviti zemlja EU u koju je izbjeglica prvu kročio. Birokracija se ispreplela s mučnim političkim igrama koje su rezultirale time da je izbjeglica završio potpuno izmožden u bolnici.

Odbio Austriju

“Ponekad gledam roditelje kako se bezbrižno igraju s djecom. U mom srcu tad se rasplamsa požar boli. Sjetim se svoje djece i žene, sve patnje. I životinje trpe kad im uzmete djecu. Zašto ja? Zašto su mi to učinili?” pisalo je slovensko Delo u jednom od svojih portreta tjedna, posvećenom Ahmadu Shamiehu iz Daraje kod Damaska. Shamieh u Sloveniji živi već 20 mjeseci, kao “izbjeglica u labirintu birokracije”, tvrdi Delo, “jednog od glavnih oružja europskog i slovenskog rata protiv izbjeglica i migranata”. Kao i stotine tisuća drugih iz Sirije, i on se početkom 2016. uputio u Njemačku gdje mu živi najstarija kći. U Sloveniju je došao u većoj skupini izbjeglica, no austrijska policija ga je izdvojila i vratila u Sloveniju. Tamo je počela nova faza njegove patnje.

Zatražio je azil u Sloveniji, a zatim je krenuo pakao s papirologijom. U Grčkoj ga nisu popisali, u Hrvatskoj jesu, iako je Dublinska uredba, koja predviđa da se tražitelji azila trebaju vratiti u državu u koju su ušli u EU, bila zamrznuta dok je balkanska ruta bila aktualna. No, Europski je sud, nakon što mu se slovenski Vrhovni sud obratio sa zahtjevom za pojašnjenje uredbe u Ahmedovu slučaju, rekao da je Dublinska uredba ipak bila na snazi pa Slovenija ne treba rješavati njegov zahtjev za azil. Slovenski MUP dobio je zeleno svjetlo za deportaciju.

Ahmad je strpljivo čekao epilog. Čak je odbio odlazak u Austriju kad je tamošnji sud odlučio da ga nisu smjeli odbiti na austrijskoj granici. Teško da bi još više mogao, piše Delo, dokazati da mu je Slovenija druga domovina. No, slovenske vlasti su nepokolebljive, iako obrazloženje europskih sudaca nije obvezujuće i zemlje EU imaju diskrecijsko pravo same odlučivati o zahtjevu za azil.

Ahmad o ratu u Siriji ne govori puno. No, priča o tome kako je uvijek puno radio. Upravo je kupio kuću kad je izbio rat. Prijatelji su počeli umirati, a “on je vidio Angelu Merkel i povjerovao da će ga Europa dočekati kao čovjeka”. Njegov 23-godišnji sin je u Turskoj, a žena i kćeri od 11, 14 i 17 godina u Siriji. Planirao je riješiti status i dovesti ih, no to se čini nemoguće. Obolio je, tvrdi da ga politika tretira kao životinju, a obični Slovenci pomažu na svakom koraku. Duša mu je u Sloveniji, priča, a srce u Siriji. “Slovenija je moja druga domovina. Želim ostati i da mi se pridruži obitelj”, kaže. Uvjeren je da Sloveniji može dati puno toga, ima niz zanimanja, tečno govori jezik. Školski je primjer integracije.

“Kad čujem riječ Hrvatska, zadrhtim. To mi zvuči kao prijetnja, kao kraj svijeta. Ne zbog Hrvatske, nego jer bih sve morao ispočetka. Tu sam ostavio dvije godine života”, kaže.

U petak je, piše Večer, završio u bolnici. To je bila kulminacija mučnog tjedna koji je počeo s obavijesti u ponedjeljak da se u utorak javi oko deportacije u Hrvatsku. Odmah su se oglasili aktivisti, ali i nekoliko članova stranaka, iz vlade i opozicije, i pozvali na obustavu deportacije. Oglasio se i premijer Miro Cerar. Kad su Ahmada u utorak zastupnici oporbene Udružene ljevice čak uveli u parlament, izvan dosega policije, Cerar je rekao da će se zauzeti da ne dođe do deportacije te predložiti vladi da se Sirijcu da privremena dozvola boravka na temelju Zakona o strancima. Treba poštivati odluke sudova, ali i uvažiti humanitarni aspekt, rekao je.

Svađa partnera

No, opozicijski SDS je u srijedu, zbog Cerarova ponašanja, uvrstio u parlamentarnu proceduru glasanje o ustavnoj tužbi protiv premijera i tvrde da se Cerar suprotstavio sudu. A u četvrtak je došlo do obrata. Vlada je postupak odlučila prepustiti MUP-u jer se navodno nisu usuglasili o privremenom boravku. Cerara se branilo tvrdnjama da proces deportacije nije bio obustavljen i da on nikad nije tražio nadležne institucije da promijene odluke.

Cerar se našao i na meti koalicijskog partnera DeSUS-a, odnosno zamjenika premijera i šefa diplomacije Karla Erjavca koji je ipak negirao da je zbog cijelog slučaja prijetio izlaskom iz vlade. No, vlada bi mogla pasti, upozorio je, zbog zloupotrebe zakona. “Mnogo je elegantnija opcija bila poslati Shamieha u Hrvatsku i dopustiti mu da se vrati s privremenom putovnicom. Ništa loše ne bi mu se dogodilo u Hrvatskoj. Na kraju, tamo svake godine putuje milijun slovenskih turista”, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:44