SALAFITI U SLOVENIJI

CENTRI ZA TRENING DŽIHADISTA NA 150 KILOMETARA OD ZAGREBA? 'Skrivaju se u šumi u okolici Ljubljane i uče kako hladnokrvno ubijati'

 Reuters

Europol je oglasio alarm. Teroristički napad u Parizu bio je samo početak.

- Postoje razlozi da vjerujemo kako će teroristi takozvane Islamske države izvesti daljnje napade u Europi, a posebice u Francuskoj i to s masovnim žrtvama kao posljedicom - kazao je šef Europola Rob Wainwright u ponedjeljak na svečanom otvaranju novog Europskog centra za borbu protiv terorizma u Amsterdamu.

Prema informacijama obavještajaca, specijalne terorističke ćelije i kampovi ne nalaze se samo u Siriji, već su podignuti i u Europskoj uniji i na Balkanu.

Njemački Die Presse piše kako međunarodni istražitelji drže na oku bosanskohercegovačke planine, odnosno u Gornju Maoču, selo koje kontroliraju vehabije.

Europol međutim nije specificirao gdje se nalaze islamistički centri u Europi, no Die Presse navodi kako je na tom popisu i Slovenija i kako je, otkako su otvorene granice, više pripadnika IS-a ušlo u tu zemlju. Odredište konvoja automobila bile su šume u okolici Ljubljane. Tamo su regrutirali, radikalizirali, raspravljali i vježbali pucati iz oružja. Prisutni su bili, navodi Die Presse, salafiti iz Njemačke, Luksemburga, Slovenije i Austrije.

Cestu koja vodi do džihadističkog kampa nadzirala su dva stražara, a iza svega navodno stoje salafiti iz predgrađa Ljubljane koji su već u Irak i Siriju slali borce.

Program Islamske države za treniranje boraca je vrlo profesionalan, navodi Die Presse. Među radikalima kruži priručnik o gerilskom ratu ispisan na 70 stranica. Pri tom regrute uče kako ubiti hladnokrvno i bez emocija.

U izvješću koje je Wainwright predstavio upozorava se na promjenu operativnog modela IS-a, koji 'kad god poželi može posvuda u svijetu izvesti niz složenih i dobro koordiniranih napada' zahvaljujući lokalnim borcima koji dobro poznaju teren.

- Čini se da zapovjednici IS-a imaju taktičku slobodu kada biraju svoje mete, kako bi se prilagodili specifičnim lokalnim okolnostima, što snagama reda još više otežava da u ranoj fazi otkriju te planove i identificiraju upletene osobe - kaže se u izvješću.

Europski centar za borbu protiv terorizma, baziran u sjedištu Europola u Den Haagu, ima zasad četrdesetak analitičara, no, ističe Wainwright, sredstva mu u mjesecima koji dolaze moraju biti povećana jer su države članice obećale da će poboljšati razmjenu obavještajnih informacija nakon napada u Parizu.

- Koncentrirat će se posebno na zajednicu 5000 europskih građana koji su se radikalizirali sudjelujući u sukobu u Siriji i Iraku, odakle ih se velik broj vratio i velik su sigurnosni rizik - rekao je Wainwright.

Ipak, napadi u Parizu pokazali su kako je postojeća suradnja između agencija manjkava. Ali ne samo pred borcima ISIS-a već i pred starim znancima: al-Qaidom koja je pod pritiskom da se opet dokaže u međusobnom natjecanju terorista.

Iz slovenske policije izvijestili su kako nemaju nikakvih informacija o postojanju centara za trening džihadista u šumama oko Ljubljane, javlja 24ur .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:11