DEKLARACIJA SUMMITA

Čelnici G8: Egiptu i Tunisu milijarde pomoći, a Siriji prijetnje

Članice promiču partnerstvo, koje je otvoreno i za ostale zemlje u regiji koje kreću u tranziciju

DEAUVILLE - “Promjene koje traju na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi su povijesne i imaju potencijal da otvore prostor za transformaciju poput one koja se dogodila u srednoj i istočnoj Europi nakon pada Berlinskog zida”, stoji u završnoj deklaraciji summita osam najrazvijenijih svjetskih zemalja.

Ekonomska stabilnost

Čelnici G8 su većinu vremena u Deauvilleu proveli razmatrajući revolucije u arapskom svijetu i tražeći mehanizme pomoći tim zemaljama: “Mi, članice G8, snažno podupiremo aspiracije ‘arapskog proljeća’, kao i one iranskog naroda”.

Kako ne bi ostali samo na praznim riječima, lideri osam najmoćnijih (bez Kine) promiču “Partnerstvo iz Deauvillea” koje ima za cilj potaknuti procese demokratske tranzicije i uspostaviti ekonomski okvir za održiv razvoj. Ključnu ulogu u procesu ekonomske stabilizacije trebala bi odigrati Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD.

Prvi korisnici “Partnerstva” bit će Egipat i Tunis, a predviđeno je da se za njih pribavi 20 milijardi dolara, od čega 3,5 milijardi iz Europske investicijske banke (EIB), dok su neki dužnosnici istaknuli da se očekuje prikupljanje do 40 milijardi dolara.

‘Izgubio legitimitet’

“Partnerstvo” je, navodi dokument, otvoreno i drugim zemljama regije “koje uđu u tranziciju prema slobodnim, demokratskim i tolerantnim društvima”.

Do trenutka zaključenja ovog izdanja cjelokupni završni dokument još nije bio objavljen, a nacrt je bio vrlo oštar prema Siriji te je govorio o mogućim “dodatnim mjerama” ako vlada ne prestane koristiti silu protiv prosvjednika. Budući da su Siriji već nametnute sankcije, otvoreno je pitanje što bi mogle biti “dodatne mjere”. Gadafiju će, pak, poručiti da je “izgubio legitimitet te da mora sići s vlasti”.

Moskva kao posrednik

Inače, libijski je premijer u četvrtak ponudio prekid vatre i pregovore s pobunjenicima, a mediji su objavili da je Moskva spremna posredovati u libijskoj krizi, što su od nje tražile ostale članice G8.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:38