SPREMAJU OSVETU

ČEČENSKI MILITANTI IZ SIRIJE PRIJETE VLADIMIRU PUTINU 'Rusija je iduća meta, osvetit ćemo se!'

 Screenshot / Screenshot

TBILISI Čečenski zapovjednik militanata Islamske države zaprijetio je da će Rusija biti njihova slijedeća meta, piše Bloomberg.

Omar al-Šišani telefonski je razgovarao sa svojim ocem koji živi u Gruziji i rekao mu kako će se osvetiti Vladimiru Putinu.

'Rekao mi je 'Ne brini tata, vratit ću se i pokazati Rusima'', otkrio je otac poznatog terorista. 'Slijede me tisuće boraca, a bit će ih još više. Osvetit ćemo se Rusiji.'

Procjenjuje se kako se u redovima Islamske države bori 200 do 1.000 Čečena. Sve je veća zabrinutost što će se dogoditi kad se svi oni vrate kućama, nesumnjivo uvježbani za nove, terorističke napade.

Al-Šišani, pravom imenom Tarkhan Batirašvili, postao je islamskim radikalom u zatvoru, gdje je završio zbog nelegalnog posjedovanja oružja.

Nakon izlaska iz zatvora zbog lošeg zdravlja, 2012. je otišao u Siriju gdje ubrzo započinje njegov strelovit uspon u redovima IS-a. Promaknut je u zapovjednika postrojbi Islamske države u Siriji, ali u zadnje vrijeme potpisuje se samo kao 'zapovjednik' što budi sumnje kako je postao vrhovnim zapovjednikom vojske IS-a.

Istovremeno, Gruzija poduzima sve potrebne mjere kako bi al-Šišaniju i ostalim građanima te zemlje koji se bore na strani IS-a, u potpunosti zatvorila vrata i onemogućila im povratak kući.

'Naš je cilj pokazati onima koji planiraju krenuti tim putem, da takvo što neće proći nekažnjeno', kaže Irakli Sesiašvili, predsjednik gruzijskog Odbora za obranu i sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:47