PORUKA S KUBE

Castro upozorava da je komunizam u opasnosti

 AFP

U govoru na svečanosti 55. obljetnice kubanske revolucije, kubanski predsjednik Raul Castro upozorio je da se Kuba suočava s "ideološkom i političkom subverzijom s namjerom rušenja njezinog socijalističkog sustava".

Globalni centri moći suptilno uvode neoliberalan i neokolonijalan način razmišljanja u Kubu, požalio se Castro, no poručio je kako će Kubanci i iz te bitke pobjednički izaći. Raul je preuzeo vlast od svog brata Fidela koji je vladao Kubom od revolucije 1959. pa do 2006. kad se zbog bolesti povukao.

- To je bilo 55 godina konstantne borbe protiv planova 11 američkih vlada, koje s različitim stupnjevima neprijateljstva nisu posustajale u ostvarenju svog cilja da promijene ekonomski i socijalni režim uspostavljen revolucijom - istaknuo je Raul. Castro je ipak priznao da je bilo i pogrešaka, pa je obećao da će revolucionarni program svakih pet godina ići na reviziju kako bi osigurali da bude u skladu s interesima naroda. Bez obzira na govor, Raul Castro proveo je niz ekonomskih reformi kojim je razvodnio tekovine Fidelove revolucije.

Na sprovodu Nelsona Mandele rukovao se s američkim predsjednikom Barackom Obamom, no sada je poručio da revolucija nema alternative.

- Revolucija se nastavlja, bez kompromisa bilo s kim, apsolutno uz narod - poručio je kubanski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:47