PRINOVA U OBITELJI

Cameronu dva tjedna dopusta i 240 funti naknade

Mediji spekuliraju o imenima, a neki predlažu da se dijete po rezovima u proračunu zove Austerity (Štedljiva) Cameron
British Prime Minister David Cameron accompanied by his wife Samantha pose on August 22, 2010 on the coastal path at Daymer Bay beach in Cornwall where the family are on holiday. AFP PHOTO / POOL / Ben Birchall ALTERNATIVE CROP
 AFP

LONDON - Britanski premijer David Cameron, novopečeni otac tri tjedna prerano rođene djevojčice, uzet će roditeljski dopust, ali se još točno ne zna kada i koliko, priopćio je Downing Street.

Neslužbeno, tvrde insajderi a piše Daily Mirror, Cameron će nakon završetka obiteljskog godišnjeg odmora u Cornwallu uzeti još dva tjedna roditeljskog dopusta, koliko minimalno očevima daju britanski zakoni, a tijekom kojih očevi imaju garantiranih 120 funti tjedno, manje od minimalca. Za vladu će se za to vrijeme brinuti njegov zamjenik, liberalni demokrat Nick Clegg.

Britanci za to vrijeme spekuliraju kako bi se mogla zvati mala beba Cameron, budući da roditelji još nisu odabrali ime. Na Twitteru je najpopularnija Margaret - po premijerki Thatcher - dok kladionice najviše izgleda daju imenima Marnie, Enid i Isabella, a dobro stoje i Olivia, Emma i Daisy. Nekoliko novinskih redakcija šaljivo je predložilo da djevojčica bude Nicola, u Cleggovu čast.

Daily Mirror piše kako se dijete rodilo “u zadnji čas”, budući da premijer uskoro planira ukinuti mnoge beneficije koje će njegova obitelj dobiti, primjerice dječji doplatak, za koji je Cameron najavio da bi mogao biti ukinut za dobrostojeće parove, ili državni polog na dječju štednju od 50 i jednokratnu pomoć za trudnice od 190 funti.

Siromašne obitelji s djecom

Dan nakon rođenja bebe, vodeći financijski think-tank Institut za fiskalne studije (IFS), objavio je analizu prema kojoj će Cameronove reforme najviše pogoditi siromašne obitelji s djecom, iako je vlada tvrdila da je rebalansom proračuna zaštitila one najsiromašnije.

Stoga neki ironično predlažu da prinova prve obitelji dobije ime u skladu s vremenima - Austerity (Štedljiva) Cameron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:44