UNIŠTENO SJEDIŠTE TORIJEVACA

Cameron: Neprihvatljivo je ovo divljanje studenata

Samo 250 policijaca bilo je predviđeno za nadzor više od 50.000 prosvjednika
 AP

LONDON - Nitko nije očekivao da će ovotjedni studentski prosvjed u Londonu doseći takve razmjere. U srijedu se 50.000 studenata i članova sindikata okupilo nedaleko od britanskoga parlamenta.

Koalicijska je vlada, naime, u svom planu rezanja troškova odlučna u nakani da uvede poskupljenje fakulteta i do 9000 funti, rezove financiranja obrazovnih ustanova za 40 posto i ukidanje stipendija za većinu studija.

‘Najskuplji na svijetu’

Kulminacija prosvjeda dogodila se ispred zgrade konzervativne stranke gdje je došlo do razbijanja prozora i nasilja nad policijom. David Cameron, koji je na službenom putu u Južnoj Koreji, osudio je prosvjed. Emma Nielson, studentica koja je sudjelovala u prosvjedu u srijedu kazala je:

- Nije pošteno da su naši fakulteti najskuplji na svijetu. Protiv toga smo se morali pobuniti. Ipak, agresivnost tijekom prosvjeda nije nam donijela ništa dobro. Mnogi nisu reagirali zrelo - rekla je ta 23-godišnja studentica novinarstva. Sir Paul Stephenson, šef Metropolitan policije, nepripremljenost policije nazvao je nedopustivom i sramotnom.

Podcijenili potrebe

Za unaprijed najavljeni prosvjed pripremljeno je samo 250 policajaca koji su trebali kontrolirati tisuće prosvjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:44