SKUPI SOFTVER

Cameron će na iPadu dijeliti ocjene svojim ministrima

 AFP

David Cameron uskoro će svoje ministre držati u šaci, i to doslovno. U pripremi je, naime, jedinstvena aplikacija za premijerov iPad koji će mu omogućiti praćenje najvažnijih poslovnih aktivnosti svih ministara u vladi.

Otprije je poznato da je britanski premijer ljubitelj iPada, s kojim započinje dan čitajući online novine, a opušta se igrajući popularnu igricu “Angry Birds” ili prateći epizode omiljene serije “Kućanice”. S novom aplikacijom njegov će iPad imati korisniju ulogu - Cameron će moći pratiti najnovije podatke o zdravstvenom sustavu, statistikama kriminala, stopi nezaposlenosti, tržišnim kretanjima i ostalim područjima te tako imati konstantan uvid u uspješnost djelovanja svojih ministara.

Porez na bake

Aplikacija, na kojoj tim progamera radi posljednjih mjeseci, premijeru će omogućiti i ocjenjivanje ministara ocjenama od 1 do 5. Takav softver koristan je alat uoči Cameronove rekonstrukcije vlade koju će prvi put, očekuje se, provesti ove godine. Dakako, uz informacije o novostima na premijerovu omiljenom gadgetu, dolaze i kritike nakon procjene da će napredni softver porezne obveznike stajati oko 20.000 funti (više od 160.000 kuna).

Bliži se druga obljetnica mandata koalicijske vlade. Iako je donedavno David Cameron uživao vrlo visoku popularnost među Britancima, ponajviše zbog nepopustljiva stava prema zahtjevima EU, blagonaklonost Britanaca prema premijeru posljednjih tjedana opada. Objava novog budžeta, koja nailazi na brojne kritike jer “oduzima onima koji nemaju”, jedan je od temeljnih razloga za opadanje njegove popularnosti. Nezadovoljstvo izaziva i niz novih poreznih mjera, među kojima i Granny tax (porez na bake) kojim se smanjuje neoporezivi prihod starijim osobama. Cameronovi kritičari optužuju ga da nije u doticaju s običnim pučanstvom. Prema agenciji YouGov, samo u jednom tjednu premijerova je popularnost pala za 16 bodova.

Ipak rast mirovina

Ovoga tjedna on je ipak povukao neočekivani potez najavivši porast mirovina za 5,2 posto, što će umirovljenicima donijeti dodatnih 5,30 funti (oko 50 kuna) svakoga tjedna. - Dužni smo starijim ljudima našega društva odati poštovanje, našu potporu i brigu - rekao je Cameron.

No, dobre vijesti za umirovljenike ne umanjuju nezadovoljstvo mnogih Britanaca zbog novih mjera koje je nedavno, u sklopu budžeta za 2012., donio ministar financija George Osborne . Među ostalim, one uključuju značajno smanjenje troškova javnog sektora, dakako zamrzavanjem plaća i otpuštanjem. Takav program štednje u javnom sektoru i poticanje privatnog nova je inicijativa vlade da se oživi britanska ekonomija koja posljednjih godina pokazuje anemične rezultate. No, ako je suditi prema novim podacima koje je objavio vodeći britanski think-tank Institute for Public Policy Research, prerano je za optimizam. Njihova zabrinjavajuća studija pokazuje da Britancima slijede teška vremena - najavljuju da će još stotinu tisuća zaposlenika u javnom sektoru ostati bez posla.

Visoka nezaposlenost

Premda se očekuje da će privatni sektor stvoriti dodatnih 200.000 radnih mjesta, stručnjaci upozoravaju da podaci o nezaposlenosti ostaju alarmantni. Službena statistika o nezaposlenosti, naime, pokazuje da je stopa nezaposlenosti u Ujedinjenom Kraljevstvu 8,4 posto, što je najviše u posljednjih 17 godina. Posebno je teško pogođeno mlađe stanovništvo - više od milijun mladih od 16 do 24 godine je nazaposleno, s tendencijom rasta u idućim mjesecima. U nekim od najteže pogođenih dijelova zemlje, kako pokazuju podaci, na svako slobodno radno mjesto dolaze 22 kvalificirane nezaposlene osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:59