RAT U LIBIJI

Čak i ministar unutarnjih poslova napustio Gadafija, steže se obruč oko Tripolija

Libijski je lider u audioporuci pozvao građane da istjeraju NATO iz zemlje

ZAGREB - Snage lojalne pukovniku Moamaru Gadafiju više nisu u stanju pokrenuti vojnu ofenzivu.

Pala je i Zavija

Naime, potvrđeno je da pobunjenici kontroliraju važnu luku Zaviju te grad Garjan. Oba su grada na zapadu zemlje, od 40 do 80 kilometara udaljeni od glavnoga grada Tripolija oko kojeg se steže obruč. Pobunjenici bi, dakle, uskoro mogli kontrolirati sve kopnene putove prema glavnom gradu.

Da je situacija u pukovnikovu taboru ozbiljna, potvrđuje i njegova nova televizijska poruka. No, riječ je samo o tonskoj snimci koja se većim dijelom nije razumjela, a čovjek koji je 40 godina vladao Libijom pozvao je svoje sugrađane da iz zemlje istjeraju NATO te da pobiju pobunjenike za koje je rekao da su “štakori” koji bježe pred njemu odanim masama . No, da stanje u Libiji ne odgovara njegovoj slici realnosti govori nova vijest iz Kaira: onamo je, naime, s devet članova obitelji u privatnom zrakoplovu sletio dosadašnji libijski ministar unutarnjih poslova Nassr al-Mabrouk Abdullah.

Pregovori u Tunisu

Istodobno je potvrđeno da u Tunisu traju pregovori pobunjenika i pripadnika Gadafijeve vlade (iako nije jasno je li sam pukovnik odobrio te pregovore).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:23