BRITANSKI MINISTRI U PEDOFILSKOM LANCU

ČAK 13 BIVŠIH MINISTARA U OKRUTNOM PEDOFILSKOM LANCU Zlostavljali dječake, a trojicu njih i ubili

Sadašnji zastupnik Laburističke stranke John Mann sastavio je dokument s detaljima svih strašnih zlodjela

Šest pripadnika britanskog parlamenta - tri iz Zastupničkog doma te tri iz Doma lordova - imenovano je u dosjeu predanom Scotland Yardu, londonskoj policiji, koji vodi novu istragu navodnog nekadašnjeg pedofilskog lanca u najvišim redovima britanske vlasti. Dokument, koji je laburistički parlamentarni zastupnik John Mann sastavio na temelju optužbi bivših žrtava, trese Britaniju, a odnosi se na razdoblje kad je zemljom vladala Željezna lady, Margaret Thatcher. Na listi s 22 imena je 13 bivših ministara, od kojih su navodno najmanje dvojica sudjelovala u zlostavljanju dječaka na tzv. zlostavljačkim partyjima, priređivanim u stambenoj zgradi na luksuznom Dolphin Squareu, bloku u blizini parlamenta.

- Na popis za istragu stavio sam imena onih protiv kojih postoje vjerodostojne optužbe da su, na ovaj ili onaj način, sudjelovali u zločinu - objasnio je laburist Mann. - Svih 22 ljudi na listi vrijedni su istrage, a dokazi protiv polovice su vrlo uvjerljivi. Neki od njih bi sasvim sigurno mogli biti sudski gonjeni, a vjerujem da su nekolicina njih bili zlostavljači - dodao je.

Otkrio je i da su u podvođenje djece bile uključene i neke poznate osobe iz svijeta estrade te podzemlje. Na listi je 14 konzervativnih političara, pet laburista i tri pripadnika drugih stranaka.

Opravdana sumnja

No, nije riječ, na žalost, samo o zlostavljanju, nego se političari povezuju i s ubojstvom trojice zlostavljanih dječaka. Kako je prošli tjedan objavio Scotland Yard, postoji opravdana sumnja da je jedan bivši zastupnik u parlamentu zadavio 12-godišnjeg dječaka. Ključni svjedok, poznat samo pod imenom Nick, tvrdi da je seksualno zlostavljan od svoje sedme godine u luksuznom stanu na Dolphin Squareu, i to između 1975. i 1984., te da su njegovi zlostavljači bili članovi parlamenta, špijuni i vojne osobe. Nick tvrdi da je na orgiji 1980. vidio ubojstvo 12-godišnjeg dječaka kojega je zadavio jedan torijevac dok je drugi ministar gledao te da su dva muškarca tijekom grubog seksa nekoliko mjeseci nakon toga ubila još jednog dječaka.

Jedini dosad imenovani zlostavljač je pokojni Sir Peter Hayman, bivši diplomat i zamjenik direktora MI6, za kojega se još u 80-ima otkrilo da je bio član Paedophile Information Exchangea (Razmjena pedofilskih informacija), propedofilske aktivističke skupine, navodno raspuštene sredinom 80-ih. On nikad nije propisno kažnjen jer u njegovu stanu nisu pronađeni “dovoljno strašni pedofilski materijali”, kako je tada izvijestila policija, a umro je 1992. godine. Dolphin Square, gdje su se navodno odvijale zločinačke orgije s maloljetnim žrtvama, poznati je blok zgrada blizu Westminstera i Temze gdje su stanove imali članovi parlamenta, ali i kraljevske obitelji te zvijezde.

Osim zlostavljanja, Metropolitan Police (MET) je čvrsto uvjeren da su na orgijama ubijena tri dječaka te da su deseci njih zlostavljani. Prema Nickovu svjedočanstvu, žrtve su imale između sedam i 16 godina, a zabave su se priređivale i u vrijeme Božića. U razgovoru za istraživački news portal Exaro Nick je izjavio da je jedan zastupnik ubio smeđokosog dječaka koji je na “zabavu” sa zlostavljačima došao zajedno s njim u automobilu s vozačem. - Gledao sam kako ga davi. Ni sam ne znam kako sam se izvukao i preživio. Teško mi je i danas, nakon svih tih godina, govoriti o tome što se događalo - rekao je Nick Exaru. Danas srednjih godina, taj muškarac je ispričao kako ga je pedofilskom lancu predao vlastiti otac koji ga je i sam zlostavljao. Dječaka, za kojega tvrdi da je zadavljen, nije poznavao. Automobil kojim su dovezeni na kobnu “zabavu” stao je putem kako bi ga pokupio.

- Nismo se usudili pričati iz straha da ne budemo kažnjeni. Mislim da je imao oko 12 godina, a nikad mu nisam doznao ime - rekao je Nick.

Na smrt premlaćen

Drugo je dijete ubijeno, kaže Nick, tako što je na smrt premlaćeno tijekom seksualne igre. Prebila su ga dvojica muškaraca, a treći, član kabineta Margaret Thatcher, to je promatrao. Nick tvrdi da su političari bili naročito brutalni dok su silovali djecu. Metropolitanska policija tvrdi da je njegov iskaz, prema svemu sudeći, vjerodostojan i istinit. Nick ne zna imena dvojice ubojica, no policiji i Exaru je dao imena dvojice bivših političara (ubojice i promatrača ubojstva) koji su još uvijek živi. Treći dječak je umoren tako što ga je član pedofilskog lanca pregazio usred bijela dana u jugozapadnom Londonu, a Nick smatra da je ubojstvo bilo upozorenje. To se dogodilo u ljeto 1979., dok je premlaćeni dječak ubijen oko godinu do godinu i pol nakon što je zastupnik u parlamentu zadavio smeđokosog dječaka. Detalje zločina novinari nisu iznijeli kako ne bi ugrozili policijsku istragu, a policija je izjavila da ne zna identitet ubijenih dječaka i da tijela nikad nisu pronađena.

No, trenutačno češljaju slučajeve nestalih i neriješene slučajeve iz tog vremena, a prošli mjesec javio im se muškarac koji tvrdi da je njegov sin ubijen prije 33 godine i da bi on mogao biti jedan od zlostavljanih dječaka.

Policija se aktivirala

Policija je ovih dana pozvala svjedoke događaja, poput vozača i zaposlenika u luksuznom stanu strave na Dolphin Squareu, da joj se jave i daju iskaz.

Iako se ove zločine prijavilo i krenulo istraživati još u vrijeme dok su se događali, kad su mnoge nevine žrtve mogle biti pošteđene patnje, istrage su uvijek ostajale u ladicama i bile stopirane na pola puta. Nakon što je priča još jednom došla u javnost ovog ljeta, otkriveno je nekoliko jednako skandaloznih rukavaca u koje su odvele ranije istrage. Prošle je godine, primjerice, objavljeno da je istraga pokrenuta 1983. zaustavljena nakon što je došla na stol tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Leona Brittana.

114 spisa

No, nedavna istraga Home Officea nije uspjela pronaći dosje koji je tada sastavio zastupnik Geoffrey Dickens, a u kojem su imenovani osramoćeni (sada pokojni) liberalni zastupnik Cyril Smith i drugi kao umiješani u pedofilski skandal. Također je otkriven neobjašnjiv nestanak 114 dokumenata vezanih za slučaj. Cyril Smith optužen je da je “milovao”, ali i mlatio dječake u jednom domu za djecu, a nikad nije sam demantirao te optužbe, barem ne u javnosti. Nikad nije optužen, iako je policija istraživala taj slučaj, a njegova je obitelj nakon njegove smrti tvrdila da to nije bila istina. Trenutačna ministrica unutarnjih poslova Theresa May podržala je obnovljenu istragu, ali nije imala sreće s imenovanjem šefa istrage.

Sukob interesa

Naime, njezin prvi izbor bila je umirovljena sutkinja Elizabeth Butler-Sloss, koja je odstupila u srpnju nakon pritiska aktivističkih skupina koje su smatrale da je u sukobu interesa jer je u vrijeme zločina njezin brat bio glavni državni odvjetnik.

Iduća predložena bila je Fiona Woolf, bivša predsjednica Law Societyja, koja je odstupila u listopadu nakon što su otkrivene njene privatne veze s Leonom Brittanom, ministrom u čijoj je ladici taj slučaj zaglavio još 1983.

Otkrilo se, naime, da je Woolf pozvala Brittana i njegovu suprugu na večeru u svoj dom, da je bila u posjetu kod njih te da je donatorica dobrotvorne udruge Brittanove supruge.

Brittan je, pak, bio optužen za silovanje za koje žrtva tvrdi da se dogodilo prije njegova ulaska u parlament (1967.), a i on se spominjao kao jedna od osoba povezanih s pedofilskim zločinom. Bivši član Europske komisije sve je optužbe oštro demantirao.

Ministrica Theresa May trenutačno traži treću zamjenu, no podršku novoj istrazi sad su povukle udruge žrtava zlostavljanja, navodeći da istraga “ne služi svrsi”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:56