NAPAD NA PREMIJERA

BURNE REAKCIJE U BEOGRADU, DAČIĆ: 'Ovo je napad na cijelu Srbiju' MINISTAR POLICIJE: 'Vučića su pokušali ubiti!'

Beograd, 230310.Ministarstvo unutrasnjih poslova.Ministar unutarnjih poslova Ivica Dacic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić najoštrije je osudio napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u subotu na komemoraciji srebreničkim žrtvama u Potočarima rekavši da je to napad na Srbiju i njezinu politiku mira i suradnje u regiji.

"Premijer Srbije ponio se kao državnik, donijevši odluku da se pokloni žrtvama. Ovo je još jedna negativna posljedica politizacije ove teme koja je dovela do novih podjela i mržnje umjesto pomirenja. To je napad ne samo na Vučića, nego i na cijelu Srbiju i njezinu politiku mira i regionalne suradnje", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Beogradu.

Premijera Srbije Aleksandra Vučića u subotu je u Potočarima, gdje je sudjelovao na komemoraciji u povodu 20. godišnjice pokolja u Srebrenici, napala skupina nezadovoljnika i gađala ga raznim predmetima.

Beogradski elektronički mediji prenose da je Vučić pogođen kamenom u glavu i lakše ozlijeđen.

Izaslanstvo Srbije je, pod zaštitom policije, evakuirano iz Potočara.

Za subotu u 15 sati zakazana je sjednica vlade Srbije nakon koje se, po neslužbenim najavama, može očekivati i priopćenje o sudjelovanju Aleksandra Vučića komemoraciji te o incidentu u Potočarima.

Vučić je u pismu javnosti prije odlaska u Potočare poručio da Srbija jasno i nedvosmisleno osuđuje užasni zločin koji se prije 20 godina dogodio u Srebrenici i gnuša se onih koji su u njemu sudjelovali. U pismu ističe da je njegova ruka pružena "bez bez obzira na eventualnu kaznu, ili nagradu", te je naglasio da Srbija želi živjeti s Bošnjacima "da zajedno radimo i da počnemo vjerovati jedni drugima".

Ministar policije: 'Ovo je bio pokušaj ubojstva'

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović također je osudio napad na premijera Aleksandra Vučića, a pritom je ocijenio da je riječ o pokušaju ubojstva.

'Svakako je jasno da BiH nije ispunila ni minimum onoga što je bila dužna ostvariti za sigurnost premijera Srbije, rekao je Stefanović za televiziju Pink, a njegovu izjavu prenijela je agencija Beta .

Naveo je i da će Srbija uputiti najoštriji prosvjed BiH zbog, kako je rekao, 'skandaloznog čina i gađanja kamenjem delegacije Srbije u Potočarima' i da očekuje da će se premijer uskoro obratiti građanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:44