ZLA CRVENKAPICA

Bugojanci: Čemu tolika hajka? Kod nas se oduvijek štenci bace u vodu ili zatuku na smrt...

BUGOJNO - Iznos od 40.000 kuna kazne mogli bi platiti roditelji maloljetne djevojke iz Bugojna koja je bacala žive štence u Vrbas, a koju je svijet upoznao preko snimke na YouTubeu i prozvao je “zlom Crvenkapicom”. Brat ju je snimao mobitelom dok je iz kante vadila tek okoćene psiće i bacala ih u Vrbas, pritom se smijući i ironično se naglas pitajući: “Jel’ plivaju?”.

Globalno zgražanje

Kad je brat snimku objavio na internetu, na noge su se digle gotovo sve svjetske udruge za zaštitu životinja, a mnogi su korisnici društvenih mreža i blogova psovali djevojku i prijetili joj nasiljem, pa čak i smrću. Nadimak “zla Crvenkapica” dobila je jer na snimci nosi crvenu majicu s kapuljačom preko glave. Istraga bugojanske policije ubrzo je dala ploda i nađeni su roditelji djevojke čiji su inicijali M. P. i M. P., prenose bosanski mediji.

Roditeljima su policajci uručili poziv za kriminalističku obradu te su se u velikoj tajnosti oni jučer zajedno s kćeri pojavili u Policijskoj upravi Bugojno kako bi dali iskaze. Jedno vrijeme strani su mediji sumnjali da se djevojčica nalazi u Hrvatskoj, no na kraju se ispostavilo da je riječ o mladoj Bugojanki.

Lažna isprika

U Hrvatskoj je maksimalna kazna za njen monstruozni čin 15.000 kuna ili šest mjeseci zatvora, a u BiH taj iznos se penje do 10.000 konvertibilnih maraka.Snimka je izazvala brojne polemike u BiH jer su neki stariji građani u Bugojnu za tamošnje medije izjavljivali da se na selu odavno tako postupa sa štencima - ili ih se utopi ili zatuče na smrt - a da je hajka na njihovu sugrađanku bespotrebna, posebno “u gradu u kojem gladuju i ubijaju se branitelji”. Na nekim blogovima objavljena su i objašnjenja njezina brata i njena isprika, ali dosad vjerodostojnost tih iskaza nije potvrđena. Njen je brat navodno napisao da su štenci bili bolesni i puni bakterija, pa su ih morali ubiti.

- Prijetili su mi smrću, nije mi jasno zašto - dodao je brat ili korisnik koji se tako predstavio, a uskoro je objavljena i snimka na kojoj se djevojka navodno sama ispričava za ubijanje psića.

Nagrada za identitet

“Moje ime je Katja Puschnik i želim se ispričati zbog svog ponašanja. Štenci su pripadali mojoj baki i ona mi je rekla da ih se riješim... Nisam zapravo znala što bih trebala učiniti, pa sam ih bacila u rijeku jer nisam željela da pate. Jako mi je žao zbog toga”, stoji u navodnoj isprici. Američki redatelj Michael Bay, poznat po spektaklima poput “Transformersa”, “Armagedona” i “Pearl Harbora”, uključio se u lov na djevojku i ponudio 50 tisuća dolara za identitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:07