ZATRAŽILA EK

Bugarska obustavila pripreme izgradnje Južnog toka

 AFP

SOFIJA - Sofija je obustavila pripreme gradnje rusko-talijanskog plinovoda Južni tok, koja je trebala početi ovog ljeta u Bugarskoj, nakon kritika Bruxellesa i Washingtona, objavio je u nedjelju premijer Plamen Orešarski.

"Naredio sam prekid radova na pokretanju izgradnje Južnog toka. Odluku ćemo donijeti nakon savjetovanja s Bruxellesom", rekao je Orešarski nakon susreta s američkim senatorima.

Europska komisija je tražila u utorak od Sofije da prekine gradnju plinovoda Južni tok na svom teritoriju objasnivši da Bugarska ne poštuje europska pravila za javne natječaje.

Komisija je uputila pismo upozorenja bugarskim vlastima, što je prva etapa procedure poništenja.

Stručnjaci Bruxellesa će sljedećeg tjedna otputovati u Sofiju na razgovore s vladom.

Američki republikanski senator John McCain je izjavio u nedjelju da Sjedinjene Države "podržavaju napore bugarske vlade u postizanju energetske neovisnosti. U pogledu plinovoda južni tok, on je rekao da želi da ga izvedu ruske neovisne organizacije.

Konzorcij koji vodi ruska tvrtka Strojtransgaz je izabrana 27. svibnja za gradnju bugarske dionice Južnog toka, što je izazvalo oštru američku reakciju.

U petak je američka veleposlanica Marcie Ries izrazila zabrinutost nedavnom bugarskom odlukom dodjele ugovora za gradnju plinovoda Strojtransgazu.

Bugarska gotovo potpuno ovisi o ruskim isporukama plina preko Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 14:07