TEHNO REVOLUCIJA

BUDUĆNOST PAMETNIH TELEFONA Googleov smartphone skenirat će okoliš, stvarati 3D karte i voditi slijepe

Zahvaljujući novoj tehnologiji korisnik se više nikad neće moći izgubiti u unutrašnjosti nepoznate zgrade

Googleovi pametni telefoni uskoro će biti opremljeni posebnim kamerama, senzorima i čipovima koji će stvarati 3D kartu prostora oko korisnika. To će se, ističe taj internetski gigant, moći iskoristiti za navigaciju u unutrašnjim prostorima za slijepe osobe i razvoj niza realnijih igrica.

Projekt Tango

Tzv. projekt Tango bit će temelj za niz novih aplikacija, među kojima i onih za upute za nalaženje trgovina i drugih objekata u trgovačkim centrima i drugim zatvorenim prostorima. Pridonijet će razvoju igara s cyber realnošću, u kojoj se animacije ili slike umeću u žive snimke za igre, oglašavanje i ostale svrhe.

Voditelj projekta Johnny Lee izjavio je kako je cilj projekta, koji uključuje robotiku i tehnologiju za vizualno procesiranje, dati “mobitelima ljudsko razumijevanje prostora i kretanja”. “Zamislite da je moguće zabilježiti prostor u vašem domu s realnim dimenzijama prije nego li otiđete u kupnju namještaja”, stoji na stranici Googlea u opisu projekta. “Što da upute do nove lokacije ne sadrže samo adresu? Zamislite da se više nikad ne možete izgubiti u novoj zgradi? Što bi bilo kad bi slijepe osobe bez pomoći mogle prolaziti u nepoznatim unutarnjim prostorima? Što ako tražite određeni proizvod i možete vidjeti gdje se točno nalazi polica na kojoj je?

Sustav se može koristiti za igrice. Primjerice, igru skrivača u kući s vašim omiljenim likom ili skrivanje virtualnog blaga u prostoru u svijetu koji postoji. Pametni telefoni su opremljeni senzorima koji u sekundi izvršavaju 1,4 milijuna mjerenja, mijenjajući se s položajem i rotacijom telefona.

Zrcalit će ljudski vid

Movidius, jedna od komapnija koja surađuje s Googleom na projektu, ističe kako joj je cilj “zrcaliti ljudski vid s novopronađenim dubinama, jasnošćom i realizmom na mobilnim i umreženim uređajima”. “Projket Tango je istinski revolucionarna platforma i veselimo se inovacijama iz područja aplikacija”, naveli su u Movidiusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:50