PROIZVODNJA NOVCA

Britanski umjetnik napravio program za bogaćenje: Pomoću praznovjerja zaradite novac na burzi

ZAGREB - Mladi britanski umjetnik Shing-Tat Chung pokrenuo je zanimljiv financijsko-praznovjerni projekt u sklopu kojeg, koristeći se numerologijom i Mjesečevim ciklusom, ulaže na burzi i na taj način zarađuje novac klijentima.

Biranje dionica izbjegavanjem broja 13, oprez u trgovanju kad je Mjesec pun... Chungov projekt odnosno fond vrti se oko algoritma koji donosi odluke služeći se spomenutom “tehnologijom”. - To je i misaoni eksperiment i poslovni plan za proizvodnju novca istodobno - izjavio je Chung za britanski Independent.

Nova istraživanja

Pokrenut prošlog petka, fond je nastao kad je taj londonski student, rođen 1986., odlučio istražiti “ljudsku tendenciju prihvaćanja praznovjerja u okolinama koje se ne mogu kontrolirati”. Burze su, kaže, najnoviji laboratorij njegova istraživanja. Tzv. praznovjerni fond trebao bi zarađivati cijelu iduću godinu. S inicijalnim ulaganjem od 4600 funti, investicije u njegovu portfelju uključuju profesionalnog pokeraša Andrewa Moseleyja i niz ekološki čistih tehnologija. Prvi dan lipnja kao datum pokretanja odabran je na savjet poznate vidovnjakinje Judith de Corti.

Kvartna izvješća

Algoritam u središtu programa je triskaidekafobičan - kloni se broja 13, osobito petkom, a privlači ga osam - sretan broj mnogih azijskih kultura. Čak izmišlja vlastitu sreću. Jednadžbi su dodane i Mjesečeve mijene. U fazama koje se smatraju lošim znakom program trguje manje i rijeđe.

- Program generira vlastite sretne i nesretne brojeve. Nakon svake trgovine koristi podatke za stvaranje nove logike u trgovanju - kaže Chung.

Pun mjesec, nastavlja Chung, te pomrčina Mjeseca loš su znamen, no mladi Mjesec je prilično dobar znak. U vrijeme pomrčine Sunca fond predviđa pad tržišta. Baš poput klasičnih fondova, i ovaj praznovjerni slat će kvartalna izvješća investitorima. Chung planira sastanke gdje investitori mogu različitim nadnaravnim ritualima pokušati poboljšati poslovanje.

- Planiram nastaviti s tim i nakon diplome - navodi u međuvremenu Chung, kojeg nekoliko dana dijeli od mastera na Royal College of Art.

- Bit će zabavno nastaviti s tim procesom, zaključuje ovaj novopečeni fond-menadžer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:17