TAJNA OPERACIJA SAS-A

Britanski specijalci u dramatičnoj akciji oslobodili taoce iz ruku talibana: 12 dana držali ih u špilji!

Britanski premijer Cameron: Mi ne plaćamo otkupnine i ne razmjenjujemo zatvorenike
 Arhiva

LONDON - Dvoje britanskih i dvoje afganistanskih humanitaraca koje su pred 12 dana oteli talibani, tražeći otkupninu, spašeno je u dramatičnoj operaciji SAS-a, elitnih britanskih Specijalnih zračnih snaga u suradnji s afganistanskim vlastima, prenosi Daily Mail . Misiju je odobrio premijer David Cameron, a pod okriljem noći SAS je okružio špilju u kojoj su taoci bili zatočeni u okrugu Shahr-e-Bozorgd na sjeveru Afganistana, blizu granice s Tadžikistanom.

Kako je za medije potvrdio Cameron, nitko od humanitaraca pritom nije ozlijeđen, no ubijeno je pet talibana.

- Bila je to izuzetno hrabra operacija, naši su nas vojnici ostavili bez daha, izjavio je. Iako nikad nećemo moći objaviti njihova imena, čitava zemlja mora saznati kakvi su to izvanredni ljudi

Dodao je i kako ova operacija služi za primjer teroristima diljem svijeta koji možda planiraju oteti britanske državljene s ciljem traženja otkupnine.

- Neka znaju da ako za taoce uzmu britanske državljane, da mi ne plaćamo otkupnine i da mi ne razmjenjujemo zatvorenike. Jedino što mogu očekivati je da će skončati brzo i brutalno.

Taoce, koji svi rade za humanitarnu udrugu Medair, otela je naoružana skupina dok su bili na terenu u Badakhshanu. Medair se čitavo vrijeme njihova zatočeništva starao da priča ne nađe previše prostora u medijima, što bi bilo otežalo bilo kakvu akciju spašavanja, piše Daily Telegraph .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:29