RAT OKO WIKILEAKSA

Britanski šef diplomacije Hague Ekvadoru: 'Ne zanima nas vaš azil, dajte nam Assangea'

‘Ništa nas ne obavezuje da priznamo azil Assangeu i nema sumnje da ćemo ga izručiti Šveđanima’, poručio je William Hague

U diplomatskom skandalu između Ujedinjenog Kraljevstva i Ekvadora, koji je izbio zbog toga što je Ekvador dao politički azil osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu , Britanija neće popustiti. To je poručio britanski ministar vanjskih poslova William Hague koji je, izrazivši razočaranje odlukom ekvadorskih vlasti, u službenom priopćenju rekao: “Prema našem zakonu, Julian Assange iscrpio je sve opcije sudske žalbe te su britanske vlasti dužne izručiti ga Švedskoj. Mi moramo ispuniti tu obavezu i, naravno, namjeravamo je ispuniti”.

Odbijena žalba

Nedugo nakon što mu je potkraj svibnja odbijena žalba na odluku britanskog Vrhovnog suda da ga se izruči Švedskoj, gdje ga se tereti da je silovao dvije švedske državljanke, Assange je sklonište potražio u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje boravi već dva mjeseca. Ovaj tjedan odobren je njegov zahtjev za politički azil, što je izazvalo diplomatski rat između Britanije i Ekvadora.

Britanci, naime, ne prihvaćaju odluku Ekvadora da političkim azilom spriječi Assangeovo izručenje Švedskoj. Ne popušta ni Ekvador, čiji politički vrh poručuje da “Ekvador nije britanska kolonija”.

U međuvremenu, utemeljitelj najvećeg zviždačkog projekta u povijesti, Wikileaksa, ostaje u zgradi ekvadorskog veleposlanstva u londonskom Knightsbridgeu, znajući da bi njeno napuštanje rezultiralo njegovim trenutnim uhićenjem, a potom izručenjem Švedskoj. To je potvrdio i William Hague rekavši da mu siguran prolazak kroz Ujedinjeno Kraljevstvo neće biti dopušten jer za to ne postoje pravni temelji. “Ne postoje pravni instrumenti koji obvezuju Ujedinjeno Kraljevstvo da prizna diplomatski azil u stranom veleposlanstvu koje se nalazi u ovoj zemlji. Nitko, a najmanje vlada Ekvadora, ne bi trebao sumnjati u to da ćemo izvršiti naše dužnosti i izručiti Juliana Assangea Švedskoj”, poručio je Hague.

Odlučujući potez

Za osnivača Wikileaksa ovo je odlučujući potez s obzirom na to da po svaku cijenu želi izbjeći izručenje Švedskoj, uvjeren da bi ono rezultiralo izručenjem Sjedinjenim Američkim Državama, gdje ga se, nakon što je 2010. objavio seriju tajnih dokumenata i kompromitirajuće korespondencije američkih diplomata, doživljava kao svojevrsnog državnog neprijatelja. Assange je uvjeren da aktivnosti Švedske i Britanije orkestrira SAD.

Ekvadoru se odlučio obratiti nakon što je proljetos upoznao njegova predsjednika Rafaela Correu na snimanju intervjua za TV program “Russia Today”, kanal na engleskom jeziku koji sponzorira ruska vlada. Za Correu je podrška Assangeu, temeljena na sumnji da su ugrožena njegova ljudska prava, svojevrsna predizborna kampanja. Njegovi kritičari, pak, tvrde da je diplomatska svađa s Britanijom zadnje što Ekvadoru treba.

Švedska pak ponašanje Ekvadora smatra “neprihvatljivim”.

Ljudska prava

Kako neslužbeno doznajemo, Šveđani su odbili ponudu Ekvadora da ispitaju Assangea u njihovu veleposlanstvu. Istovremeno, iako obećavaju da u Švedskoj neće biti narušena njegova ljudska prava, odbijaju isključiti mogućnost izručenja Sjedinjenim Američkim Državama.

‘Moj prijatelj Julian je jako hrabar čovjek’

U ekskluzivnom razgovoru s Vaughanom Smithom, vlasnikom prestižnog novinarskog kluba Frontline Club i Assangeovim bliskim prijateljem kod kojeg je stanovao tijekom višemjesečnog londonskog suđenja, doznali smo da Assange naglašava da ne bježi od pravde, nego se za nju bori. Assangea je posjetio prije tri dana. - Julian zna da neće tako brzo dočekati odlazak u Ekvador, ali on je vrlo jak i hrabar čovjek - rekao je Smith.

Za Smitha i ostale podržavatelje, među kojima su i Jemima Khan i Bianca Jagger, nejasno je što će se dogoditi s pozamašnim iznosima jamčevine kojom su mu omogućili privremenu slobodu. - Dok je stanovao kod mene, redovito je izvršavao sve s obveze prema policiji. Iako Britanija to želi tako prikazati, nije u bijegu, ta svi znamo gdje se nalazi - komentira Smith.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:23