STRAH OD TERORIZMA

Britanski euroskeptici pozivaju na izlazak iz EU zbog ulaska džihadista u zemlju

 REUTERS

Džihadisti ISIL-a koriste izbjegličku krizu da bi prošvercali teroriste u Europu s lažnim putovnicama, smatraju britanski obavještajci. Tzv. Islamska država na taj način kreira džihadističke ćelije u različitim dijelovima Europe, čiji pripadnici u bilo kojem trenutku mogu pokrenuti teroristički napad, piše The Telegraph.

Većina džihadista putuje s lažnim sirijskim ili iračkim putovnicama koje su danas tako kvalitetno izrađene da je gotovo nemoguće razlikovati stvarne izbjeglice od potencijalnih terorista.

Postoji strah da su spavačke ćelije uspostavljene u više europskih zemalja, a džihadiste njihovi zapovjednici šalju u Europu potpuno izvježbane za terorističke zadatke. Akcija se provodi iz Rake u Siriji gdje se unovačenim teroristima dodjeljuje novi identitet. To također znači da praćeni osumnjičenici za terorizam naglo nestanu dobivši pritom novi identitet.

Ovi podaci su se pojavili nakon što je visoki dužnosnik Europske Unije Frans Timmermans kazao da su šestorica od desetorice migranata koji pristižu u Europu ekonomski migranti koji nemaju pravo na azil.

Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije je kazao da većina onih koji dolaze u EU ne dolaze bježeći od rata ili progona i da bi trebali biti deportirani. Radi se o 60 posto tražitelja azila, kazao je Timmermans citirajući pritom podatke koje je iznio Frontex, agencija Europske Unije zadužena za granice.

Britanski euroskeptici upozoravaju svoje sunarodnjake da je jedini način da se Ujedinjeno Kraljevstvo osigura od dolaska terorista izlazak iz Europske Unije i uvođenje striktnijih graničnih kontrola. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva na ljeto planira referendum o izlasku iz Europske Unije.

Slovački premijer Robert Fico je nedavno kazao da Europska Unija izvršava 'ritualno samoubojstvo' puštajući toliki broj migranata na europski kontinent.

Britanski euroskeptični političar Michael Gove je kazao da je useljavanje potpuno nekontrolirano i da je postalo veliki društveni problem.

Također postoje strahovi da se Belgijanac Abdelhamid Abaaoud, jedan od najtraženijih svjetskih terorista uspio vratiti iz Sirije skrivajući se među tisućama izbjeglica koje su balkanskom rutom ušle u Europsku Uniju. Abaaouda su kasnije ubili pripadnici francuske policije u pariškom predgrađu St. Denis.

Prema nekim procjenama oko 800 Britanaca je otputovalo u Siriju da bi se tamo pridružili ISIL-u. Polovica njih se otad vratila u Ujedinjeno Kraljevstvo. Postoje strahovi da se veliki broj džihadista krije pod lažnim identitetima. Postoje sumnje da su teroristi ISIL-a u posjedu strojeva za tiskanje putovnica i neispunjenih sirijskih putovnica.

Barem dvojica terorista koji su sudjelovali u pariškom napadu 13. studenog su u Europu ušli s lažnim sirijskim putovnicama.

U izvještaju Europola je upozoreno da je ISIL kreirao kampove za obuku terorista širom Europske Unije i na Balkanu kako bi pripremio borce da izvedu terorističke napade u različitim zemljama u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:46