SKANDALU NEMA KRAJA

BRITANSKA NSA PRISLUŠKIVALA SVJETSKE DRŽAVNIKE NA G20 U LONDONU Snowdenovi dokumenti razotkrili sramotnu praksu

LONDON - Britanska tajna služba GCHQ, sestrinska agencija američke NSA, prisluškivala je i nadgledala svjetske uglednike za vrijeme G20 summita u Londonu 2009. godine, otkrivaju novi dokumenti koje je objavio britanski Guardian.

RADIO JE ZA CIA-U I NSA, A ŽESTOKO JE BIO PROTIV NADZIRANJA GRAĐANA Snowdenove aktivnosti na forumima

GCHQ je nadgledala telefonske pozive uglednika, kao i njihova računala. Neke delegate su čak nagovorili na korištenje ‘internet cafea’ koje su uspostavile britanske tajne službe kako bi otkrili zaporke i čitali mailove uzvanika.

Špijuniranje koje je GCHQ provela za vrijeme G20 summita nije imalo veze s terorizmom ili kriminalom. Prema Guardianu, špijuniralo se kako bi se stekla prednost u pregovorima, a mete su bile čak i dugogodišnji saveznici Velike Britanije, poput Južnoafričke Republike ili Turske.

Iako se već dugo sumnjalo da tajne službe prisluškuju delegate na svjetskim summitima, ovo je prvi slučaj da je špijuniranje potvrđeno službenim dokumentima, koje je Guardianu pružio Edward Snowden, ‘zviždač’ iz NSA.

NEVIĐENA AFERA PRISLUŠKIVANJA KOJA JE POTRESLA SVIJET Vladimir Putin daje azil zviždaču koji je razotkrio tajne Baracka Obame

Operaciju je, prema dokumentima, odobrio neki od viših službenika Vlade Gordona Browna, a sve prikupljene informacije su proslijeđene britanskim ministrima, uključujući i današnjeg predsjednika Laburističke stranke, Davida Milibanda, koji je tada obnašao dužnost ministra vanjskih poslova.

Što je sve uključivalo nadgledanje stranih dužnosnika?

1. Otvaranje lažnih internet cafea gdje su koristili programe koji su krali zaporke i čitali mailove korisnika.

2. Probijanje sigurnosnih zaštita na Blackberry telefonima uzvanika, kako bi pratili njihove e-mail poruke i telefonske pozive.

3. Organiziranje 45 analitičara koji su u realnom vremenu dobivali informacije tko zove koga na summitu.

4. Špijuniranje turskog ministra financija i možda još 15 delegata u njegovoj pratnji.

5. Primanje izvještaja od pokušaja NSA da prisluškuje ruskog vođu Dmitrija Medvedeva, dok su se njegovi pozivi preusmjeravali preko satelita u Moskvu.

Kineski mediji: Izručenje Snowdena SAD-u bila bi izdaja

Izručenje Edwarda Snowdena Sjedinjenim Državama bila bi izdaja povjerenja što ga je bivši agent CIA-e ukazao demokraciji u Hong Kongu, a Peking bi izgubio obraz, ocijenio je u ponedjeljak kineski dnevnik što je prvo izravno zauzimanje stajališta u aferi Snowden. skandalu .

"Izručenje Snowdena Sjedinjenim Državama bila bi ne samo izdaja povjerenja što ga je ukazao (Hong Kongu) već i razočaranje očekivanja u cijelom svijetu", piše Global Times, list na engleskom jeziku koji pripada grupi Renmin Ribao (službeno glasilo Kineske komunističke partije).

Bivši obavještajac Američke središnje obavještajne agencije (CIA) otkrio je prije tjedan dana da američke agencije prikupljaju milijune podataka s internetskih i telefonskih komunikacija iz cijelog svijeta te je podložan kaznenom progonu.

"Snowden vjeruje u demokraciju i slobodu u Hong Kongu" gdje se krije, piše dnevnik te ističe "Stoga bi vlada Hong Konga i vlada središnje Kine izgubili obraz kada bi ga izručili".

Hong Kong ima ugovor o izručenju sa Sjedinjenim Državama, ali bi postupak mogao trajati mjesecima i biti blokiran iz Pekinga.

"Ugled Hong Konga bio bi zauvijek okaljan", piše list i dodaje da je "sve veća snaga Kine privlači ljude koji od nje traže azil" i to "treba služiti jačanju moralnog ugleda" Kine.

Prema anketi objavljenoj u nedjelju, polovica stanovnika Hong Konga protivi se mogućem izručenju. Pravosuđe Hong Konga je neovisno i ta bivša britanska kolonija koja je vraćena matičnoj Kini uživa danas određenu autonomiju.

Snowden se krije u Hong Kongu od 20. svibnja. Američki Savezni istražni ured (FBI) istražuje ga, ali nije službeno zatražilo njegovo izručenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:49