PODUZETNICI U ODORI

Britanija: Policija svoj posao daje zaštitarskim tvrtkama, kritičari tvrde da će POSLJEDICE biti STRAŠNE

Poslovi Privatne tvrtke nadzirat će četvrti, provoditi istrage, a moći će i privoditi osumnjičene
 arhiva CROPIX

Kada znatno rezanje budžeta javne potrošnje signalizira ugrožavanje sigurnosti u zemlji, vrijeme je da se rješenje potraži izvan tradicionalnih opcija. Tom logikom mogli bi se opravdati novi potezi britanske policije, prema kojoj će ona jednim velikim dijelom postati privatizirana.

Britanski dnevni list The Guardian otkriva da su policijske uprave West Midlandsa i Surreyja raspisale natječaj temeljem kojega bi ključne policijske aktivnosti obavljale privatne zaštitarske kompanije.

Raspisanim natječajem traže se privatne kompanije koje bi za potrebe policije obavljale policijske aktivnosti kao što su nadzor pojedinih četvrti, provođenje istraživanja kriminala i pritvaranje osumnjičenika.

Poslovno partnerstvo

Riječ je o dosad najvećem potezu privatizacije policije, čija bi vrijednost ugovora tijekom sedam godina mogla dosegnuti 1,5 milijardi funti s potencijalnim porastom do 3,5 milijardi funti.

Ministrica unutarnjih poslova Theresa May naglasila je pogodnosti takve vrste “poslovnog partnerstva” u vremenu kad je budžet za policijske djelatnike smanjen 20 posto. Primjerice, samo policija pokrajine West Midlands bit će prisiljena otpustiti 2764 policijska djelatnika u sljedeće tri godine. Ako se ne pronađe alternativa za provođenje sigurnosti, stopa kriminala, upozoravaju mnogi, mogla bi porasti.

Pitanje sigurnosti

“Predani smo u tome da učinimo sve što će pomoći policiji da postane djelotvornija i spremnija za borbu protiv kriminala . Vrlo smo otvoreni u podršci policiji pri donošenju ovakvih odluka”, poručilo je nadležno ministarstvo.

Udruga policijskih djelatnika, ACPO, ističe da je zapošljavanje pomoćnih snaga iz privatnog sektora jedini način da se uspješno prebrode znatni rezovi budžeta u njihovu sektoru.

- Neke tradicionalno policijske poslove već obavljaju privatne tvrtke, primjerice nadgledanje kamera te transport zatvorenika na sud i iz suda. Postoji niz zadataka unutar istraživanja kriminalnih aktivnosti, kao što su prikupljanje dokaznih materijala ili provjeravanje snimljenih telefonskih razgovora, za koje nije nužno da ih obavlja policija. Dakako, svaku istragu mora nadgledati policijski djelatnik na jednaki način na koji liječnik nadgleda medicinski tretman pacijenta, iako zdravstveni djelatnici obavljaju niz rutinskih medicinskih zadataka - izjavio je glasnogovornik te udruge Peter Fahy.

Najava većih natječaja

Spomenuti natječaj dviju pokrajina naznaka je da bi zapošljavanje privatnog sektora u obavljanju rutinskih, svakodnevnih poslova po isplativijoj cijeni moglo postati rašireno u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu. Uz istraživanje kriminalističkih aktivnosti i organiziranje patrola, privatni partneri policije davali bi podršku žrtvama kriminala i svjedocima te obavljali uredske poslove kao što su upravljanje forenzikom, pravnim savjetima, vozilima, financijama i ljudskim resursima.

Za teže slučajeve ubojstava mogao bi se “iznajmiti” tim stručnjaka, što je jeftinije nego stalno zapošljavanje djelatnika, pogotovo za komplicirane slučajeve koji su rijetki, a zahtijevaju skupe stručnjake.

Ideja o takvom obliku suradnje mogla bi se proširiti i izvan navedenih pokrajina; britanski mediji javljaju da pokrajine Cleveland, Avon, Somerset i Cheshire razmatraju koje bi aktivnosti mogle podijeliti s privatnim sektorom.

Bujica osuda

Očekivano za Ujedinjeno Kraljevstvu, zemlju izraženih socijalnih sentimenata, privatizacija policije dočekana je s bujicom kritike. Za razliku od njihovih protagonista koji tvrde da je riječ o prirodnom koraku modernizacije policijskih snaga, kritičari ističu pitanje monopola nad sigurnošću građana te posebno izražavaju zabrinutost zbog mogućeg smanjenja kvalitete policijskog djelovanja.

Neki navode da bi privatizacija mogla imati katastrofalne posljedice - “ugrožavanje uspješnih istraga i najbolje policije na svijetu”, prema riječima Simona Reeda, potpredsjednika Udruge policajaca Engleske i Walesa.

Ipak, s obzirom na činjenicu da je policijski outsourcing u skladu sa zakonom i pod zelenim svjetlom ministarstva unutarnjih poslova, očekuje se da će postati općeprihvaćena praksa. Ako rezultira smanjenjem stope kriminaliteta, malo je vjerojatno da će poreznim obveznicima smetati činjenica što dio njihovih sredstava policija dijeli s privatnim tvrtkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:20