ZABORAVLJENA POVIJEST

BRITANCI POBILI 750.000 SVOJIH KUĆNIH LJUBIMACA

Lokalne su zajednice organizirale masovna usmrćivanja, kombiniranjem električnih šokova, cijanida i kloroforma
 Chris Jackson / Getty

Ostanite mirni i sabrani, glasila je poznata parola Britanaca koji su se na taj način nosili s razarajućim bombardiranjima tijekom Drugog svjetskog rata. No, da ipak nije sve bilo toliko mirno i sabrano svjedoči zaboravljena činjenica da su u histeriji nastaloj početkom ratnih zbivanja masakrirano 750.000 kućnih ljubimaca u samo tjedan dana.

Kada su se u rujnu 1939. godine oglasile prve zračne uzbune na Otoku, Britanci su istjerali iz svojih domova tisuće mačaka i pasa, ili bi ih vezivali u vreće i bacali u kanale. Službena propaganda uvjeravala ih je, dapače, kako je usmrćivanje kućnih ljubimaca patriotski i humani čin. Agenti tajne službe MI5 bili su zaduženi za praćenje aktivista za prava životinja, a čak se razmatrala i masovna eutanazija svih životinja koje nisu bile "nužne" za život.

Zabranjen ulaz u skloništa

Na dan Hitlerovog napada na Poljsku BBC je objavio da kućnim ljubimcima neće biti dopušten pristup u javna skloništa, a britanska je vlada objavila pamflet s uputama kako da građani sami usmrte svoje životinje. Na drugoj stranici pamfleta objavljen je oglas za pištolj koji inače služi za ubijanje stoke.

Panika je zahvatila mnoge obitelji i već su prvog dana ulice vrvile psima i mačkama koje su bile istjerane iz domova. Započelo je pet dana masovnog uništavanja ljubimaca, a klanje nije zaobišlo čak niti londonski zoološki vrt. 'Zbog ratnih uvjeta' tamo su pobijene otrovne zmije i crne udovice, morske krave, indijski šišmiši, sedam nilskih krokodila, dva američka aligatora i dva lavića.

Getty

Ulično sklonište od zračnih napada: ulaz je bio zabranjen za kućne ljubimce

U jesen 1940., kada su nacisti započeli jaka bombardiranja Velike Britanije, građani su ponovno izbacivali tisuće ljubimaca iz svojih domova i ulice su bile krcate lutajućim mačkama. Zbog velikog broja napuštenih životinja lokalne su zajednice organizirale masovna usmrćivanja, kombiniranjem električnih šokova, cijanida i kloroforma.

Zatvor za hranitelje ljubimaca

Tada je uvedena i zakonska zabrana prehranjivanja životinja namirnicama koje su mogle služiti za ljudsku prehranu, a kršenje te odredbe kažnjavalo se s dvije godine zatvora.

Getty

Sa prvim zamračenjima domova u Velikoj Britaniji počelo je masovno izbacivanje kućnih ljubimaca na ulice

Vlasti su u tajnosti čak donijele zaključak, koji ipak nikada nije proveden, kako je potrebno ograničiti broj pasa na po jednog na svaku obitelj. Propaganda je ukazivala slabo uhranjenim građanima da psi pojedu 280 tisuća tona mesa godišnje, dok mačke popiju 180 milijuna litara mlijeka. Mlijeko je bilo zabranjeno davati mačkama, osim djelomično pokvarenog mlijeka u prahu kojim se moglo hraniti mačke koje "rade posao od nacionalne važnosti", odnosno one mačke koje su lovile miševe u tvornicama.

Kako napominju Clare i Christy Campbell u svojoj knjizi 'Animals under Fire', od 1942. godine obitelji su imale priliku dati svoje pse u vojsku, gdje im je kao vojnim psima bila osigurana prehrana. Ipak, rijetki su se na to odlučivali iako su ih jedva uspjevali prehranjivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:21