'TUKIDIDOVA ZAMKA'

BRITANCI IZRAČUNALI GDJE ĆE POČETI TREĆI SVJETSKI RAT Znaju i tko će biti glavne suprotstavljene velesile. I ne, Putinova Rusija nije u igri...

 Reuters

Novinar britanskog Independenta Peter Popham očito se drži teze da se povijest ponavlja.

U zanimljivom članku iznio je svoju teoriju o mogućoj lokaciji sljedećeg globalnog sukoba. Nije, kako biste možda pomislili, riječ o Bliskom istoku, o Kašmiru ili čak Sjevernoj Koreji. On smatra da nam opasnost od Trećeg svjetskog rata prijeti u Južnokineskom moru gdje bi jedna nadolazeća sila (Kina) i jedna koja se bliži svojem zalasku (SAD) mogle ukrstiti oružje. Amerikanci imaju daleko najveći vojni budžet na svijetu te se u mnogim aspektima svoje vanjske politike mogu smatrati militarističkom nacijom - Kina je pak uvjerljivo druga po potrošnji na vojsku te svoj budžet iz godine u godinu znatno povećava i pokušava razviti vojnu tehnologiju koja može parirati američkoj.

Prije skoro tri tjedna Američki razarač s navođenim projektilima USS Curtis Wilbur plovio je unutar 12 nautičkih milja od otoka u Južnome kineskom moru za koji Kina, Tajvan i Vijetnam tvrde da je njihov, u sklopu operacije kojom se želi onemogućiti ograničavanje slobodne plovidbe. Kina, pak, smatra svojim veći dio Južnokineskog mora, preko kojega se svake godine odvija svjetska trgovina veća od 5 bilijuna dolara.

Popham smatra da ovdje obje države upadaju u takozvanu " Tukididovu zamku" nazvanu po atenskom povjesničaru i generalu koji je u svojem velikom djelu "Povijest Peloponeškog rata" opisao rat između Atene i Sparte, u kojem je i sam sudjelovao. Tukidid je iznio tezu po kojoj je jedan od glavnih uzroka rata bio uspon Atene, koji je uzbunio Spartu - to je prema njemu učinilo rat neizbježnim.

Sličan poredak i odnos snaga svijet je vidio i pred početak Prvog svjetskog rata kada je Britansko carstvo s nepovjerenjem i čak otvorenim neprijateljstvom gledalo na uspon Njemačkog carstva. Popham smatra da se slična situacija ponavlja i danas kada Amerikanci sa sve većim nepovjerenjem gledaju prema ekonomskom i vojnom usponu Kine. Da nije riječ samo o naglabanju jednog novinara, svjedoči i izjava kineskog predsjednika Xi Jinpinga u rujnu prošle godine kada je u Seattleu komentirao mogućnost "Tukididove zamke":

- Kina želi produbiti svoj odnos sa SAD-om u pitanju razvoja obje zemlje, kao i strateških ciljeva. U svijetu ne postoji Tukididova zamka. No, ako će velike zemlje konstantno ponavljati iste strateške pogreške, mogle bi za sebe stvoriti takve zamke - rekao je Jinping u Seattleu. Nadajmo se da do toga ipak neće doći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:55