SPOR U UN-U

BRITANCI INZISTIRAJU 'U Srebrenici je bio genocid!' RUSI I SRBI 'Kakav genocid? Treba poštivati sve žrtve!'

A Bosnian Muslim woman, survivor of the Srebrenica 1995 massacre cries by the coffin of a relative, layed out among others at the memorial cemetery in the village of Potocari near the eastern-Bosnian town of Srebrenica, on July 11, 2014. Several thousand people gathered on July 11 in Srebrenica for the 19th anniversary of the massacre of some 8,000 Muslim males by ethnic Serbs forces, Europe's worst atrocity since World War II. A total of 175 newly-identified massacre victims will be laid to rest after a commemoration ceremony held in Potocari, just outside the ill-fated Bosnian town. AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
 ELVIS BARUKCIC/AFP

SARAJEVO - Velika Britanija neće odustati od prijedloga rezolucije o Srebrenici unatoč ruskom protivljenju njezinom sadržaju i ona će se naći na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda 7. srpnja, potvrdio je britanski veleposlanik pri svjetskoj organizaciji Matthew Rycroft kako ga u srijedu citira sarajevski "Dnevni avaz".

Tekst rezolucije čije usvajanje predlaže Velika Britanija sadrži jasnu kvalifikaciju zločina u Srebrenici počinjenih 1995. godine kao genocida nad Bošnjacima te poziva na odavanje počasti žrtvama, ali i na trajno uvažavanje nepobitnih povijesnih činjenica kako se sličan zločin više nikada ne bi ponovio.

"Rezolucija treba ohrabriti dalje korake ka pomirenju u BiH. Ona će afirmirati našu odlučnost da spriječimo genocide, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine", pojasnio je Rycroft koji je ranije bio na dužnosti britanskog veleposlanika u Sarajevu i izvrsno poznaje stanje u BiH.

Britanski prijedlog rezolucije podupiru sve značajnije zapadne zemlje pa u Londonu računaju kako će to biti dovoljno da za rezoluciju dobiju dovoljan broj glasova i u Vijeću sigurnosti koje će se o tome očitovati 7. srpnja.

Britanskom se prijedlogu oštro protive vlasti Srbije i Republike Srpske. U Beogradu i Banja Luci drže neprihvatljvim kvalificiranje srebreničkog zločina kao genocida iako je britanska rezolucija samo podsjetila na odgovarajuće presude koje su o tome donesene na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) i Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Također drže kako rezolucija neopravdano zapostavlja srpske žrtve tijekom rata u BiH te tvrde kako to neće pridonijeti pomirenju.

Rusija je u međuvremenu djelomice upravo na inzistiranje iz Beograda i Banja Luke podnijela vlastiti prijedlog rezolucije kojom želi parirati britanskoj inicijativi.

Ruska rezolucija uopće ne pominje genocid u Srebrenici, a o ratnim zločinima u BiH govori načelno i općenito uz poziv na poštivanje svih žrtava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 00:15