PISMO OD 27 STRANICA 'ZBOG LOŠIH UVJETA'

Breivik se žali: 'U zatvoru su neljudski uvjeti, donose mi hladnu kavu, i kruh s premalo maslaca!'

Accused Norwegian Anders Behring Breivik takes a drink in the courtroom, in Oslo, Norway, Tuesday morning April 17, 2012. The anti-Muslim fanatic who admitted to killing 77 people in a bomb-and-shooting massacre is set to take the stand in his terror trial. Anders Behring Breivik will have five days to explain why he set off a bomb in Oslo's government district, killing eight, and then gunned down 69 at a Labor Party youth camp outside the Norwegian capital. (AP Photo/Hakon Mosvold Larsen/Scanpix Norway, Pool)
 AP

Norveški monstrum osuđen zbog masakra u kojem je prošle godine ubio 77 ljudi požalio se na nehumane uvjete u zatvoru.

Anders Behring Breivik napisao je pismo zatvorskoj službi u kojem stoji kako mu kavu poslužuju hladnu, da mu ne stavljaju dovoljno maslaca na kruh, te da mu nije dopušteno korištenje hidratne kreme.

Norveške vlasti nisu komentirale pismo, no njegov je odvjetnik potvrdio kako je 27 stranica dugo pismo koje je procurilo u norveške medije - autentično.

Breivika, kako kaže, drže u gotovo potpunoj izolaciji - 23 sata na dan, u zatvoru Ila koji se nalazi izvan Osla.

Njegova ćelija se sastoji od tri dijela: spavaonice, prostora za učenje i prostora za vježbanje - svaki ima osam kvadratnih metara.

U pismu se žali kako je ćelija loše uređena i da nema nikakav pogled.

- Vjerujem da ne postoji lošija kaznena ustanova u Norveškoj, napisao je.

Monstrum se još žali i da su lisice koje mu stavljaju dok ga vode zatvorom oštre i urezuju mu se u zapešće. U ćeliji mu je pak prehladno, pa mora nositi tri sloja odjeće i mora žuriti ujutro dok se brije i pere zube. Žali se i na prekidače za svjetlo i televiziju koji su izvan ćelije, zbog čega mora tražiti od čuvara da mu promjene program ili ugase svjetlo kada želi ići spavati.

Ila je muški zatvor u koji su smješteni najopasniji norveški kriminalci. Međutim, značajno se razlikuje od ostalih strogo čuvanih zatvora u zapadnoj Europi. Pola čuvara su žene, a nitko nije naoružan.

Breivik je osuđen na 21 godinu - maksimalnu zatvorsku kaznu propisanu norveškim zakonom koja se, međutim, može produžiti na neodređeno razdoblje, dokle god ga vlasti smatraju opasnim za društvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:50