NESRETAN U ZATVORU

BREIVIK 'Počinjem štrajk glađu ako mi hitno ne dostave noviju verziju Playstationa!'

Svoje komentare i zahtjeve napisao je na četiri stranice i poslao ravnatelju ustanove
 AP

Norveški masovni ubojica Anders Breivik predao je listu s 12 zahtjeva zatvorskim vlastima u Skienu. Zaprijetio je da će započeti štrajk glađu ako mu u ćeliju ne dostave najnovije verzije njegovih omiljenih video igrica.

No, to nije jedino što zahtijeva i čime je nezadovoljan. Svoje komentare i zahtjeve napisao je na četiri stranice i poslao ravnatelju ustanove. Na njima su ispisani na deseci pritužbi, a tuži se i da mu se uskraćuju osnovna ljudska prava poput šetnje i komunikacije s drugim zatvorenicima.

Njegov osnovni zahtjev ipak se odnosi na video igricu. Traži da mu se u ćeliji žurno dostavi Playstationa 3 umjesto Playstationa 2 kojeg sada koristi.

- Drugi zatvorenici imaju pristup igricama za odrasle dok ja smijem igrati samo manje zanimljive dječje igrice. Primjerice, daju mi da igram ‘Rayman Revolution’ koja je namijenjena 3-godišnjacima, poručio je Breivik.

Također je napomenuo kako se u zatvoru vlada uzorno pa stoga smatra kako bi mu mogli 'proširiti listu aktivnosti'. Za to mu je potreban veći džeparac. Ovaj kojeg sada prima iznosi 36 eura mjesečno što mu nije dovoljno za, kako kaže, 'kupovinu poštanskih marki i skupu poštarinu za komunikaciju s vanjskim svijetom'.

Smeta mu i što mu se na dnevnoj bazi pregledava i strogo filtrira e-mail pošta, a želi i novi kompjuter.

- Ovo je beskorisni pisaći stroj čija tehnologija je otprilike iz 1873.godine, napisao je Breivik koji sebe smatra političkim zatvorenikom.

- Zbog vas sam prošao kroz pakao i neću još dugo izdržati. Ubijate me, ali ako ja umrem radikalni desničari u Europi znat će tko me točno izložio ovakvim mukama. To bi vas moglo stajati glave, ali i Norvešku koja će kroz 15 do 40 godina imati fašistički režim, poručuje u konfuznom pismu Breivik dodajući kako mu ne preostaje ništa drugo osim štrajka glađu.

- Znam da to neće spriječiti norveškog ministra pravosuđa da dozvoljava da se mene tretira gore nego životinju, ali ipak ću uskoro započeti štrajk, završava pismo Breivik.

Podsjetimo, u srpnju 2011. godine u divljačkom pohodu Anders Breivik bombom je u blizini zgrade Vlade ubio osmero ljudi, a nakon toga uputio se na otok Utoya gdje je ubio 69 tinejdžera, aktivista Laburističke stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 11:31