DOPISUJE SE S DRUGIM ULTRADESNIČARIMA

Breivik pismima vodi blog, stvara ‘mrežu mučenika’

 AFP PHOTO / DANIEL SANNUM LAUTEN

Andres Breivik nema pravo na računalo spojeno s internetom, ali je svejedno našao način da svoje stavove širi internetom, pa čak i da inicira okupljanje svojih istomišljenika u organizaciju koja prema njegovoj zamisli nosi ime Konzervativni revolucionarni pokret.

Čovjek koji je osudu na 21 godinu zatvora zbog ubojstva 77 ljudi dočekao riječima “Ispričavam se svim desničarima, žao mi je što nisam ubio više”, poput svih zatvorenika u Norveškoj zadržao je pravo na pisanu komunikaciju s ljudima izvan zatvora.

Otkako je prije malo više od godinu dana stigao u bivši nacistički logor, danas strogo čuvani zatvor Ila, Breivik je dobio više od 600 pisama. Glasnogovornik zatvora za britanski Times potvrdio je da se ubojica s Utoye redovito dopisuje s brojnim ekstremnim desničarima u Norveškoj i inozemstvu. Dio njegovih dopisnih prijatelja i istomišljenika sve što Breivik napiše odmah stavlja na internetske stranice i forume koji okupljaju ultradesničare iz cijelog svijeta.

Zanimanje: pisac!

“Cilj mi je stvoriti paneuropsku mrežu zatvorenika, domoljubnih mučenika i ostalih političkih kažnjenika”, opisao je ideju Konzervativnog revolucionarnog pokreta preko jednog od svojih istomišljenika iz Rusije.

Prema uvjetima kazne, u svojoj prostranoj ćeliji, u kojoj je zbog svoje sigurnosti dobio i vlastitu teretanu, Breivik ima i radnu sobu s računalom i printerom, ali sva pisma koja šalje moraju biti rukom napisana. Pisma se čitaju, ali ih čuvari ne smiju zaustaviti osim pod uvjetom da u pismima izravno ne potiče zločine i kriminalne radnje. Kako piše Times, Breivik tu ogradu spretno zaobilazi izbjegavajući spomenuti bilo što što bi se moglo protumačiti kao poticaj na terorizam ili ubojstvo.

Osim što mahnito piše pisma istomišljenicima, Breivik, kako su potvrdili njegovi odvjetnici tijekom suđenja, piše i tri knjige. Prva je svojevrsna autobiografija u kojoj želi detaljno opisati kako je pripremio i izveo napad “nužan za zaustavljanje islamizacije Norveške i Europe”. U drugoj knjizi opisuje svoje ideološke stavove, a treća će mu poslužiti da iznese svoju viziju budućnosti Europe. Za pisanje te knjige trebao bi mu pomoći i studij političkih znanosti na koji, prema norveškim propisima, ima pravo. Nijedna od spomenutih knjiga neće moći napustiti zatvor dok je Breivik u njemu.

Bez obzira na to, 33-godišnjak koji nije uspio završiti srednju školu i koji je prije nego što je bombom u Oslu ubio osam, a zatim hladnokrvno smaknuo 69 tinejdžera u ljetnom kampu, živio s mamom, od suda je zatražio da u sudskim dokumentima promijeni podatak o njegovu zanimanju. Kada se prvi put pojavio na sudu, izjasnio se kao nezaposlen. Sada, pak, traži da se vodi kao pisac.

Glavni izvor Wikipedia

Iako mu je internet zabranjen, u Ili su mu na računalo instalirali offline verziju Wikipedije. Taj je potez, kao i dopisivanje s istomišljenicima, opravdan potrebom da se umanji njegova izolacija.

- Potpuna izolacija bila bi mučenje. Ljudska prava vrijede i za njega - obrazložila je glasnogovornica Ile Ellen Bjerce. No, kritičari takve odluke ističu da je Breivik takvim tretmanom dobio upravo ono što je htio: platformu za širenje svoje rasističke ideologije.

- I sam njegov potpis na spornim političkim stavovima može se smatrati pozivom na nasilje. Ili je ipak važnije zadržati njegovo pravo slobode govora? Čini se da mu je Norveška omogućila da se njegov glas čuje i iz ćelije - komenitrala je norveška novinarka Asne Seierstad, autorica knjige o Breiviku koja će uskoro izaći. (L.G.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:38