EKSPLOZIVNA ISPOVIJEST

Brat osuđenog odvjetnika: ‘On je serijski lažac i muljator, ali nisam siguran da je ubio svoju ženu i dijete‘

On zna više od onoga što govori. O svemu je neiskren, rekao je novinarima. Nije svjedočio na suđenju
 Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia/

Činilo se da životi Alexa Murdaugha i njegova starijeg brata Randya idu istim putem: rođeni su u razmaku od dvije godine, pohađali su sveučilište Južna Karolina i studirali pravo, nakon toga su radili kao partneri u odvjetničkoj tvrtki koju je osnovao njihov pradjed.

Ipak, piše The New York Times, u studentskim danima bilo je jasno kako vode različit život. Alex je bio član studentske momčadi američkog nogometa i čest gost studentskih zabava, dok bi se Randy svakog vikenda vraćao kući i išao u lov ili ribolov. Poslije su njihovi uredi bili toliko blizu da su mogli čuti telefonske razgovore drugog, no rijetko su bili zajedno. U njihovom odnosu, kaže Randy, nikad nije postojao neki problem, nego samo nisu bili slični.

Onda je došao trenutak kad se Randy Murdaugh zapitao poznaje li doista svog brata.

U lipnju 2021. godine Alex Murdaugh je u zločinu koji je zaprepastio Ameriku ubio svoju suprugu i sina usred brojnih optužbi da je ukrao osam milijuna dolara od svojih klijenata i odvjetničkog ureda. Od tada je Randy proveo 20 mjeseci pokušavajući otkriti što se moglo dogoditi te noći kad su Maggie i Paul Murdaugh ubijeni.

Randy Murdaugh ne sumnja da je njegov brat serijski lažac i siguran je da njegov brat, koji je osuđen na dvije doživotne kazne, nije rekao cijelu istinu o događaju, ali nije siguran je li on ubojica.

- On zna više od onoga što govori. O svemu je neiskren - rekao je Randy Murdaugh koji je svoje komplicirano stajalište iznio novinarima slažući drva u lovištu kraj njegova rodna Hamptona. Nije svjedočio na suđenju svome bratu iako su to učinili njihov mlađi brat John Marvin Murdaugh i preživjeli sin osuđenog ubojice Buster Murdaugh. Oni su svjedočili u korist obrane, a Randy smatra kako nije bio pozvan jer se ne bi opredijelio niti za jednu stranu.

image

Sin osuđenog ubojice, Buster Murdaugh

Joshua Boucher/Zuma Press/Profimedia/

Tri mjeseca nakon ubojstva Randy je saznao da je Alex krao novac iz njihove tvrtke kad se zajedno s još jednim partnerom suočio s bratom. Na kraju je Alex priznao pronevjeru, ali i otkrio da ga je na krađe potaknula i njegova ovisnost o lijekovima protiv bolova. Obećao je i da će prestati lagati, no obećanja se držao manje od 24 sata.

Sljedeći dan je rekao policiji da ga je na rubu ceste upucao nepoznati napadač. Istražitelji su kasnije otkrili da je, zapravo, Alex tražio nekoga tko će ga ubiti. Uskoro je promijenio priču i tvrdio da se sam želio ubiti dodavši da se nadao kako će, proglasi li se njegova smrt ubojstvom, to omogućiti njegovom sinu Busteru da naplati životno osiguranje.

Randy Murdaugh je tada svog brata počeo gledati kao čovjeka s brojnim manama i lažljivca. Počeo se prisjećati i njegova ponašanja u prvih nekoliko tjedana tijekom ubojstva. Dok je Randy od svojih poznanika, za koje je smatrao da bi mogli pomoći, pokušao nešto doznati o noći kad su mu ubijeni nećak i nevjesta, Alex to nije radio.

To je bilo sumnjivo i sestri ubijene Maggie, koja je svjedočila da je čudno što Alex Murdaugh nikad nije govorio o tome tko bi mogao biti ubojica. Samo joj je rekao, ustvrdila je, da je onaj tko je to učinio o tome dugo razmišljao.

image

Alex Murdaugh

Handout/Afp

Unatoč svemu, Randy nastavlja raditi u odvjetničkom uredu u kojem mu je brat prije bio partner. Ne samo to, nego i preuzima njegove klijente.

- Slušaj, ja nisam on. Radim stvari na pravi način, uvijek sam to radio. Ne muljam, kažem im istinu - istaknuo je Randy što govori svojim novim klijentima.

Randy Murdaugh je rekao da nikad nije očekivao da će mu suđenje za ubojstvo ponuditi konačan odgovor na sva pitanja, ali se nadao da će možda uspjeti spriječiti um da prolazi kroz sve moguće scenarije onoga što se dogodilo te tragične noći u lipnju 2021.

- Nadao sam se da ću nakon suđenja, jer se više ništa ne može iznijeti, prestati razmišljati o tome. Dosad to nije bio slučaj - konstatirao je za NY Times Randy Murdaugh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:25