NOĆ TUGE

Brat blizanac identificirao tijelo Lecha Kaczynskog

Jaroslaw Kaczynski (R), twin brother of late Poland's President Lech Kaczynski arrives at crash scene in Smolensk, late evening on April 10, 2010. Polish President Lech Kaczynski and his wife Maria were killed Saturday along with all passengers of a presidential plane when it crashed while coming in for a landing at the Smolensk airport in western Russia. The Polish president and all persons accompanying him were to attend ceremonies marking the 70th anniversary of the Katyn massacre. AFP PHOTO / PAP/Jacek Turczyk POLAND OUT
 JACEK TURCZYK

Tijelo pokojnog poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog danas tijekom dana bit će direktno s mjesta tragedije u Smolensku transportirano u Varšavu. Sve ostale žrtve prvo će biti poslane u Moskvu na identifikaciju.

Ostatke tragično preminulog predsjednika tijekom noći je identificirao njegov brat blizanac Jaroslaw Kaczynski. On je također identificirao i tijelo poginule predsjednikove supruge Marie Kaczynski.

Jaroslaw, bivši poljski premijer, jučer otputovao na mjesto nesreće, a nakon identifikacije se odmah vratio u Varšavu, objavio je glasnogovornik stranke Pravo i pravednost.

>> Pilot odlučio sletjeti po suludim uvjetima zbog pritiska političara?

>> VIDEO: Poljski predsjednički zrakoplov srušio se u Rusiji

>> Lech Kaczynski: Od zvijede dječjeg filma do predsjednika

>> Predsjednički zrakoplov u smrt odveo poljsku državnu elitu

>> Tupoljev 154: Zrakoplov kojeg se svi pokušavaju riješiti

>> Reakcije svjetskih državnika: Pad poljskog zrakoplova je nezapamćena tragedija

Deseci tisuća Poljaka sinoć su se okupljali na trgovima. Nosili su crveno-bijele zastave, a trg pred predsjedničkom palačom u Varšavi prekriven je cvijećem i svijećama.

Zbog tragedije u kojoj su život, uz predsjednika Lecha Kaczynskog i njegovu suprugu, život izgubile još 94 osobe među kojima i brojni pripadnici poljskog državnog, vojnog i političkog vrha, u Poljskoj je proglašena sedmodnevna žalost. Danas u podne u cijeloj je zemlji proglašena minuta šutnje.

U Rusiji, na čijem se teritoriju srušio poljski predsjednički zrakoplov, u ponedjeljak je također proglašen dan žalosti. Inače, ruske su vlasti danas korigirale broj poginulih. Umjesto 97, kako je jučer objavljeno, istraga je pokazala da je u zrakoplovu bilo 96 osoba.

Ruski premijer Vladimir Putin još je jučer naglasio kako istraga svih okolnosti nesreće mora biti brza, no ruski dužnosnici u gotovo svim izjavama već su odgovornost prebacili na posadu zrakoplova koja je ignorirala upozorenja kontrole leta da ne slijeću na aerodrom u Smolensku.

Najmanje jedan zrakoplov tog kobnog jutra zbog loših vremenskih uvijet promijenio je odredište i umjesto u Smolensk sletio je na zamjenski aerodrom.

Obitelji poginulih putnika danas bi trebali početi pristizati u Moskvu gdje će identificirati ostatke poginulih. Dosad su navodno identificrane 24 osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:14