DIVAN ŽIVOT

BOŽIĆNA PRIČA POD UPITNIKOM Holivudski klasik FBI proglasio komunističkom propagandom

Jedna od najljepših filmskih božićnih priča u Americi je svojedobno proglašena subverzivnom komunističkom propagandom.
 YouTube

Brojna su svjedočanstva o opsjednutosti 'crvenom opasnošću' koja je u Americi vladala nakon okončanja Drugog svjetskog rata i uspostave blokovske podjele svijeta. Koliko su stvari ponekad išle daleko, govore i podaci koje je u svojoj knjizi ' J. Edgar Hoover ide u kino: FBI i počeci Hladnog rata u Hollywoodu' iznio John Sbardellati.

Deklasificirani dokumenti objavljeni u toj knjizi pokazuju da je svemogući gazda FBI-ja 1946. godine oko bacio čak i na holivudski klasik 'Divan život' redatelja Franka Capre, kojeg su kritičari proglasili jednim od najboljih američkih filmova ikada.

Holivudski je uradak, svojedobno nominiran za šest Oscara, prokazan kao subverzivna komunistička propaganda, a ključni argument za to bio je lik pohlepnog i zlog bankara Pottera, koji je, prema FBI-ju, zao i pohlepan bio baš zato što je bankar.

Radnja filma ide otprilike ovako - James Stewart glumi Georgea Baileyja, kojemu je pohlepni Potter ukrao 8.000 dolara ušteđevine. Baš kad je pomislio na samoubojstvo, Baileyju se ukazuje mali anđeo čuvar, koji mu pokazuje kako bi život u njegovom gradu izgledao da se nikada nije rodio.

Agenti su pod prismotrom držali scenaristički dvojac koji je napisao priču i osmislio Potterov lik. Na bračni par Albert Hackett i Frances Goodrich promptno je pala sumnja da se druže s viđenijim holivudskim komunistima.

U opsežnom izvještaju o 'infiltraciji komunista u filmsku industriju', pisanom na čak dvije tisuće stranica, scenariste se prozivalo da su namjerno za ulogu Pottera zbog njegova karakterističnog izraza lica odabrali Lionela Barrymorea. Na taj su način Potterov lik htjeli učiniti odbojnim. Dapače, on - bankar, simbol kapitalizma - trebao je postati najomraženijom osobom u cijelom filmu.

'To je uobičajen komunistički trik', piše u izvješću.

U Hollywoodu se okupila i scenaristička klika povezana s Hooverovim agentima koja je svoje kolege Hacketta i Goodrich optužila da ne samo da se druže s komunistima, već da s njima i žive. Čak su navodili s kim su kada i gdje od 'crvenih' bili na ručku.

U tada tajnom dokumentu piše da je božićna filmska priča namjerno prikazivala cijelu višu društvenu klasu u lošem svjetlu. 'Film je pokušavao bogataše prikazati kao ljude odvratnog karaktera', stoji u dokumentu.

Jedan od holivudskih doušnika tvrdio je da je pokušaj Baileyjevog samoubojstva u scenariju zapravo pokupljen iz jednog ruskog filma, piše Daily Mail .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:46