NOVI SKANDAL U ITALIJI

Bossijev sin ekspresno diplomirao u Tirani iako ne zna albanski jezik

Renzo Bossi (23), političar i sin osnivača i donedavno neprikosnovena vođe Sjeverne lige Umberta Bossija (70), uspio je u Italiji (gdje jedva 2 posto kandidata pada na maturi) maturirati tek iz četvrtog pokušaja 2009. Ipak je samo godinu dana kasnije već imao diplomu bakalaureata iz trogodišnjega dodiplomskog studija poslovnog menedžmenta, položivši 29 ispita uglavnom s odličnim i veoma dobrim ocjenama.

Tužilaštvo istražuje je li to studiranje i diplomiranje plaćeno, kako se utemeljeno sumnja, novcem poreznih obveznika koji je Sjeverna liga dobila kao naknadu za predizborne troškove. Podjednako istražuje je li iz istog izvora financirana diploma bakalaureata također trogodišnjeg studija sociologije koju je godinu dana kasnije stekao policajac Pierangelo Moscagiuro, s umjetničkim imenom Pier Mosca, osobni čuvar (i, kažu, partner) predsjednice Padanskog sindikata i potpredsjednice Senata Rosi Mauro, isključene nedavno iz Sjeverne lige.

Nije genij

Ne istražuju, zasad, eventualnu nezakonitost u tako ekspresnom stjecanju diplome dvojice, od kojih barem mlađi Bossi nikada nije bio optužen da je genij. Ali zanimljivo je privatno sveučilište na kojemu su diplomirali: Univerziteti Kristal u Tirani, s nastavom i ispitima na albanskome, čudnom jeziku za padanske rasiste. Valjda je rječit bio novac.

Razlog više da se razjare albanski studenti. Albanac ne smije studirati u Italiji bez boravišne dozvole, a tko bez nje ostane riskira 18 mjeseci u logoru gdje se natenane “utvrđuje identitet”. Studenti u Tirani su utvrdili da Renzo Bossi nije imao dozvolu boravka u Albaniji, pa su digli kuku i motiku na Myqerema Tafaja, ministra obrazovanja i znanosti u vladi Salija Berishe. Tabloid 24 Orë donosi izvijest i fotografije sukoba pred Ministarstvom obrazovanja između policije i Crveno-crne alijanse, koja zahtijeva Tafajevu ostavku.

Uredno upisani

Sveučilište Kristal potvrđuje da su Bossi i Moscagiuro bili uredno upisani, kao i mnogi drugi stranci, ali odbija reći jesu li ikada ušli u Italiju te gdje su i kada polagali ispite, pozivajući se na njihovo pravo na privatnost - prenosi portal Shqiptari i Itallisë.

Marenglen Spiro, bivši rektor Sveučilišta Kristal, čiji je potpis na Bossijevoj diplomi, rekao je u intervjuu koji je objavila Shqiptarja.com da se ne sjeća da bi među studentima bio i sin Umberta Bossija, zvani “Pastrva” (talijanski “Trotta”).

Istraga o diplomiranju

Tužilaštvo u Tirani otvorilo je istragu o diplomiranju Bossija juniora, javlja u subotu Corriere della Sera. Milanski list navodi da TIMS, sustav u koji Granična policija Albanije unosi sve ulaze i izlaze iz zemlje nema nigdje upisanoga Renza Bossija. Za mladog političara otvara se neugodna perspektiva: ako Albanija izda uhidbeni nalog i zatraži ga preko Interpola, neće moći nos pomaknuti izvan talijanskih granica a da ne bude pritvoren i eventualno izručen Albaniji, čiji zatvori nisu poznati po komforu. A mogao bi se sresti i s mnogim Albancima kojima je Sjeverna liga zagorčila život u Italiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:48