BEOGRAD MORA ČEKATI

Boris Tadić čestitao na potpisivanju: Ovo je veliki dan za Hrvatsku i veliki dan za regiju

 AFP

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić je izjavio kako Srbija ne može i ne smije odustati od EU, bez obzira na odluku Europskog vijeća da status kandidata toj zemlji, uz uvjete, dodijeli tek u ožujku. Tadić je također čestitao Hrvatskoj na potpisivanju Pristupnog ugovora sa EU .

- Želim čestitati Hrvatskoj današnji dan, potpisivanje pristupnog sporazuma, to je veliki dan Hrvatsku i veliki dan za regiju - izjavio je srpski predsjednik Boris Tadić prilikom konferencije za novinare sazvane povodom odluke Europskog vijeća o statusu Srbije za članstvo u Europskoj uniji .

- Svaka druga odluka imala bi dalekosežne i duboke posljedice po život građana ove zemlje - komentirao je Tadić svoju proeuropsku politiku te naglasio svoju uvjerenost u 'putu ka EU' od kojeg nema namjeru odustati.

Kao uvjet dodjele statusa kandidata Srbija mora popraviti odnose sa Kosovom, na što je Tadić pristao, ali je ponovio stajalište Beograda kako Srbija neće priznati Kosovo ni implicitno ni eksplicitno.

- Ja kao predsjednik nikada neću takav zahtjev prihvatiti, ali neću odustati od europske budućnosti i težnje da pronađemo rješenje za Kosovo - izjavio je Tadić, koji je zatražio povlačenje građana sa barikada prema Kosovu.

- Uputio sam mnogo poziva građana Srbije i tražio konkretne mjere da se povuku sa barikada jer njima ne brane nacionalne ni vitalne interese. Ponovno ih to tražim - izjavio je Tadić.

Vijeće je donijelo odluku da Srbija status kandidata dobije tek u ožujku 2012. godine, ali uz uslov napretka odnosa sa Kosovom.

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy je izjavio kako će procjena o dodjeljivanju statusa kandidata Srbiji biti 12. veljače, a konačna odluka je zakazana za ožujak. Von Rompuy je izrazio optimizam u pogledu ulaska Srbije u EU te je kao pozitivne primjere naglasio suradnju Beograda sa Haaškim sudom, kao i pokretanje dijaloga između političkog vrha Srbije i Kosova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:49