UZALUDNA DEPORTACIJA

BOMBAŠ IZ BRUXELLESA U TURSKOJ JE BIO UHIĆEN DVAPUT! Pljušte ostavke belgijskih ministara zbog nevjerojatnih sigurnosnih propusta

 Reuters

Predsjednik Turske Tayyip Erdogan jučer je šokirao svijet informacijom da je bombaš iz Bruxellesa prošle godine uhićen u Turskoj i uredno deportiran u Nizozemsku. Turske vlasti su usput, za svaki slučaj, upozorili i Nizozemce i Belgijce da je Ibrahim El Bakraoui potencijalni terorist i da pripaze na njega. Nažalost, njegovi apeli nisu došli do tamošnjih vlasti koje su El Bakraouija pustili na slobodu. Epilog priče, nažalost, se zna... ISIS-ov fanatik se raznio u zračnoj luci i ubio 11 ljudi...

Međutim, čini se da Erdogan jučer nije bio upoznat s činjenicom da su turske vlasti prošle godine uhitili El Bakrouija - dvaput! Prvi put u lipnju 2015., a drugi put u kolovozu 2015. Turci su kao dokaz toj tvrdnji i objavili policijsku fotografiju na kojoj se zlikovac smijao. Čini se da je imao i razloga za to, jer vlasti iz Bruxellesa niti nakon drugog uhićenja nisu poduzeli nikakve mjere da se na fanatika barem pripazi...

Turski vladin dužnosnik, koji je poželio ostati anoniman, za Reuters je rekao.

- Policija ga je tražila nakon što je došla do zaključka da bi on mogao biti strani borac. Na kraju smo ga pronašli u Gaziantepu. Budući da u Turskoj nije počinio nikakav kriminal, nismo ga mogli zadržati. Zato smo ga odlučili deportirati u upozoriti vlasti u Bruxellesu i Amsterdamu da se radi o potencijalnom teroristu - rekao je Turčin.

Nažalost, u Bruxellesu nisu uspjeli pronaći nikakvu poveznicu između El Bakrouija i terorizma, tako da ga nisu zadržali u pritvoru... Bakroui je drugi put u Tursku ušao preko Antalyje 11. kolovoza, a deportiran je točno dva tjedna kasnije. Turci nisu precizirali u koju zemlju je poslan drugi put. Turci, također, ne mogu potvrditi da je njegov brat Khalid Bakroui, inače bombaš iz metroa, bio u društvu Ibrahima. Međutim, ne sumnjaju da je Ibrahimov plan bio odlazak u Siriju.









Belgijski ministri unutarnjih poslova i pravosuđa Jan Jambon i Koen Geens zbog ovog su propusta ponudili ostavke koje, zasada, premijer Charles Michel nije prihvatio, javljaju belgijski mediji.

Naime, ostavke su navodno ponudili zbog skandala s osumnjičenim teroristom kojeg je Turska izručila Belgiji, a Belgija ga oslobodila. Ta ista osoba je počinila teroristički napad u Bruxellesu, što je otkrio turski predsjednik Erdogan.

Jambon i Geens bi trebali danas sudjelovati na izvanrednom sastanku Ministara unutarnjih poslova i pravosuđa država članica Europske unije sazvanom upravo da bi se koordinirala bolje borba protiv terorizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:25