GOVOR U NEW YORKU

Bolsonaro u UN-u traži poštivanje brazilskog suvereniteta

 REUTERS

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je u utorak da je pogrešno reći da Amazonija pripada baštini čovječanstva i optužio je neke zemlje za kolonijalno ponašanje prema Brazilu, zatraživši poštivanje brazilskog suvereniteta.

"Umjesto da nam pomognu, neke se zemlje na temelju medijskih laži ponašaju nepošteno i kolonijalno i napadaju naš suverenitet", rekao je brazilski predsjednik s govornice UN-a.

U govoru, rekao je da Amazonija nije uništena požarima kao što lažu mediji te da su strani interesi u regiji vezani uz brazilsko mineralno bogatstvo i bioraznolikost.

On nije spomenuo ni jednu zemlju ponaosob, ali je nazvao "apsurdnim" prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da Amazonija dobije "međunarodni status" kako bi ju se zaštitilo.

"Amazoniju danas ne uništava vatra, kao što bi mediji željeli predstaviti", rekao je brazilski predsjednik.

"Dođite u Brazil, to je zemlja jako različita od onoga što vidite na televiziji i u novinama", rekao je na Općoj skupštini UN-a.

Između početka siječnja i 19. rujna, Brazil je zabilježio povećanje šumskih požara za 56 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, od kojih oko polovice (47 posto) zahvaća Amazoniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:34