NEVIĐENA TRAGEDIJA

BOLNA ISPOVIJEST MAJKE 'Ubili su mi dijete. Zatrzala je nogama i rekla: Mama, hoću kući...'

020103depresijaantidepresivi, tabletefoto dragan matic-mag-
 Dragan Matić / CROPIX

Nejla Bajrić, trogodišnja djevojčica iz naselja Omerbegovača u blizini Brčkog, umrla je prošlog tjedna u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz brčanske bolnice u Univerzitetski klinički centar Tuzla.

U domu obitelji Bajrić vladaju beskrajna žalost i tuga, koje sve više potiskuje ogorčenje, piše Dnevni avaz .

Otac Elvis i majka Zada, ali i drugi članovi porodice, teško optužuju liječnike na Odjelu pedijatrije u Brčkom i smatraju ih krivcima za smrt djevojčice. Odlučili su, kako kažu, javnost upoznati s cijelim slučajem da bi odgovorni bili sankcionirani, ali i da se ovakvo nešto više nikome ne dogodi.

'Dijete nije imalo nikakve bolesti, osim hipotonije mišića. Išli smo u Banju Koviljaču osam puta. Liječili smo je i izliječili. Stavili je na noge. U studenom je Nejla s prijateljima proslavila treći rođendan', počinje ispovijest majka Zada.

A onda se Nejla prehladila i počeli su se odvijati događaji koji će život porodice Bajrić pretvoriti u horor.

'Nejla je počela kihati i žalila se da je boli grlo. Odveli smo je doktoru, gdje je dobila sirup za iskašljavanje i za upalu grla. I dalje je bila vesela, ali je nešto kasnije počela krkljati pa smo je u tri sata u noći odvezli u bolnicu, gdje joj je doktorica Karamujić izvukla nakupljeni sekret koji dijete nije moglo izbaciti, odredila joj terapiju i djetetu je bilo bolje, na čemu sam zahvalna. Ostali smo u bolnici', nastavlja Zada Bajrić.

No, kako kaže, doktorica Karamujić ujutro je otišla iz smjene, a došla je doktorica Šećerbegović. Terapija je, kako oni tvrde, promijenjena, nalazi su napravljeni tek u 18 sati, dakle 15 sati nakon prijema djeteta u bolnicu. Majka kaže da ni sekret više nije čišćen.

'Primijetila sam da se dijete znoji i gubi, a onda je počela plavjeti, pa sam zvala doktoricu, a ona mi je rekla da se smirim i da je to reakcija na lijekove. Preklinjala sam ih da mi pomognu, pa su poslali dijete na snimanje uha, grla i nosa, ali su joj tamo samo pogledali uši i grlo, i vratili nas na odjel', opisuje događaje u brčanskoj bolnici Nejlina majka.

No, maloj Nejli bilo je sve gore.

'Svi su došli u vizitu, njih sedam, nitko ne reagira. Kažem im da se dijete hladi i da će umrijeti', govori u suzama.

Nejla i Zada tada su smještene u vozilo Hitne pomoći i u pratnji medicinske sestre, bez doktora, upućene u UKC Tuzla.

'Dijete mi je umrlo na Šićkom na ulazu u Tuzlu. Samo je zatrzala nogama i rekla: „Mama, hoću kući.“ To je bio kraj', kroz jecaje kazuje Zada.

Ona dodaje da su liječnici u Tuzli dali sve od sebe, ali bilo je kasno za reanimaciju.

U porodici Bajrić tvrde da UKC Tuzla uopće nije obaviješten o dolasku pacijenta. Kažu da su nakon obdukcije, koja je obavljena prema nalogu tužitelja, neslužbeno saznali da je Nejlu ugušio sekret nastao zbog upale sinusa, piše Dnevni avaz.

'Ja dijete ne mogu vratiti i toga sam svjesna. Dok sam je nosila, morala sam svima pare davati. Kada sam je rodila, opet svima pare davati, pa ne možeš više… Temperatura 37,5 i upala sinusa, od toga se ne umire za dva dana. Ubili su mi dijete. Ubit će još, ja vam kažem. Ako ne budu osuđeni, ako policija i tužiteljstvo budu korumpirani kao što je zdravstvo, ja ću im presuditi. Ja sam se na mezaru moje Nejle zaklela da njena smrt neće proći nekažnjeno', zaključuje vidno potresna Zada svoju tešku i bolnu ispovijest.

Čeka se nalaz obdukcije

Iz brčanske bolnice nema službenih reakcija. Na ranije upite Dnevnog avaza, čelnici brčanske bolnice i Javne zdravstvene ustanove odgovorili su da nisu u mogućnosti detaljnije komentirati slučaj, ali da će detalji biti poznati uskoro. S cijelim slučajem su upoznati policija i tužiteljstvo Distrikta Brčko. Iz Policije samo kažu da se čeka nalaz obdukcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:58