ODMETNUTI BOŠNJACI

BOLJE U ZATVORU NEGO U KALIFATU Džihadisti traže pomoć vlasti BiH: 'Ovdje su nepodnošljivi uvjeti, izvucite nas'

ISIS in Manbij. (AlFarough.com/ISIS media)
 ISIS

Zbog ‘nepodnošljivih uvjeta boravka’ određeni broj državljana BiH koji se nalaze na području Sirije i Iraka, gdje ratuju na strani Islamske države, kontaktiraju sigurnosne agencije s namjerom da se vrate u BiH i tamo nakon priznanja odsluže kaznu zatvora, izvijestilo je danas tužiteljstvo BiH, javlja ATVBL.

Sve veći broj državljana BiH i njihovih članova obitelji prijavljuje nezakonitosti u vezi s odlascima i boravcima na stranim ratištima, ističu iz Tužiteljstva te upozoravaju kako oni i partnerske sigurnosne agencije imaju kapacitete za otkrivanje i procesuiranje osoba koje odlaze na strana ratišta, te upozoravaju državljane BiH da se ne odlučuju na ove korake, jer riskiraju vlastitu sigurnost, kao i zatvorsku kaznu po povratku sa tih područja.

Tamošnje tužiteljstvo izvijestilo je i da je Emin Hodžić (24) iz Sarajeva u potpunosti priznao krivnju za organiziranje terorističke grupe, kao i odlazak u Siriju i Irak gdje se borio na strani Islamske države. Ovim priznanjem pristao je na kaznu zatvora u trajanju od godine dana koju će izdržati u BiH.

Predložena kazna u skladu je s ulogom optuženog u izvršenju tog krivičnog djela, kao i njegovom odgovornošću za krivično djelo za koje se tereti, izvijestili su iz tužiteljstva.

Nakon što je Hodžić priznao krivicu, postupak protiv njega razdvojen je od ostalih optuženih u ovom predmetu.

Naime, u istom predmetu sudi se i Fatihu Hasanoviću, Enesu Mešiću, Jasmini Jašarević, Mirzi Kapiću, Salku Imamoviću, Ademu Karamuji, Fikretu Hadžiću, Ibri Deliću i Samiru Hadžaliću, koje optužnica tereti da su 2013. i 2014. godine napustili BiH i priključili se terorističkim organizacijama 'Islamske države', pružajući im pomoć i boreći se za njih, javlja ATVBL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 00:59